Zeven studenten van de opleiding Agrohandel en Teelt van MBO Barendrecht namen op 20 mei een kijkje bij Harvest House in Maasdijk. Het bedrijfsbezoek is onderdeel van CollegeTour, een initiatief van Glastuinbouw Nederland, Greenport Aalsmeer, AVAG en VNO-NCW West. CollegeTour heeft als doel studenten kennis te laten maken met de veelzijdigheid van de glastuinbouw.
Een rondleiding door Heiko de Ruiter, accountmanager bij Harvest House, door verpakkingsbedrijf GreenPack liet de studenten zien hoe producten als tomaten en komkommers klaargemaakt worden voor levering aan supermarkten in binnen- en buitenland.
Verwaarding reststromen
Ook werd stilgestaan bij Food Fellows, een initiatief van Harvest House dat zich richt op het verwaarden van reststromen. Groenten die niet geschikt zijn voor de retail worden hier verwerkt tot pure, smaakvolle producten zoals sauzen en blends, zodat voedselverspilling wordt tegengegaan.
Verder gingen de studenten in gesprek over de toekomst van de sector. Hoe ziet de glastuinbouw er over tien jaar uit? Welke rol speelt techniek daarin? Er werden volop vragen gesteld, van technische details tot loopbaanmogelijkheden. De studenten keerden enthousiast terug naar school, met nieuwe inzichten én misschien wel het begin van hun toekomst in de sector.
Duurzame voedselproductie
"Studenten zijn de generatie die straks meebouwt aan duurzame voedselproductie. Met CollegeTour laten we zien hoeveel kansen de glastuinbouwsector daarvoor biedt," aldus Lianne Berkhoudt van AVAG, de brancheorganisatie van de glastuinbouwtechniek. "Dat laten we nu al ruim zeven jaar aan ruim negenhonderd studenten van verschillende studierichtingen middels CollegeTour zien."
Bron: Glastuinbouw Nederland