Op 17 april heeft Delfland bericht over een wijziging van het belastingstelsel voor waterschappen vanaf 1 januari 2026. Deze wet is een verbetering op de vorige wijziging in 2009. Echter blijkt dat binnen de nieuwe wet het praktisch niet mogelijk is om de kosten voor verbetering van de waterkwaliteit in het glastuingebied bij de tuinders neer te leggen.
Met de voorgenomen verhoging van het kostenaandeel van 50% voor de glastuinbouw binnen het ontwerp van de kostentoedelingsverordening 2026 zag het college een mogelijkheid om de kosten voor de waterkwaliteit door te berekenen aan de glastuinbouw. Hiermee wilde Delfland de sector motiveren om harder te werken aan het verbeteren van de waterkwaliteit. Dit is echter door wetstechnische en fiscale beperkingen niet mogelijk. Deze bepaling wordt daarom ook uit de verordening gehaald.
Waterkwaliteit moet beter
Het college blijft achter haar standpunt staan dat de waterkwaliteit in het glastuinbouwgebied niet snel genoeg verbetert. Daarom zal zij bij het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een dringend verzoek doen om de wet zodanig aan te passen dat een tariefdifferentiatie mogelijk wordt.
Jacco Vooijs, voorzitter van regio Westland, Oostland en Aalsmeer van Glastuinbouw Nederland zegt in het AD. "We staan achter het principe van een eerlijke kostenverdeling. Het moet echter geen vrijbrief worden om bedrijven als melkkoe te zien." Volgens Delfland is de kostenstijging voor tuinders te overzien. Er zijn nog geen signalen van tuinders die hier van schrikken of het er niet mee eens zijn.
Voor meer informatie:
Hoogheemraadschap van Delfland
[email protected]
https://www.hhdelfland.nl/