Kousenband, waterwinde, Malabar spinazie, Japanse mosterdspinazie, Japanse rapen, daikon en paksoi… In het Franse Blois wil Masato Fujisaki Aziatische groenten op de kaart zetten.
Technisch haalbaar
Na een opleiding landschapsarchitectuur en een jaar in Japan keerde de Frans-Japanse Masato Fujisaki terug naar Frankrijk met een helder doel: Aziatische groenten telen en ze bekendmaken bij een breder publiek. Gesprekken met andere Franse telers die al met deze gewassen werkten, gaven hem het vertrouwen dat het mogelijk was. "Ik realiseerde me dat het technisch echt kon", vertelt hij.
Op zijn twee hectare grote bedrijf, waarvan 1.500 m² kassen, teelt hij inmiddels een vijftigtal groentesoorten – van vertrouwde soorten tot Aziatische specialiteiten – volledig biologisch. Er is een proefproject van drie jaar aan de tuinbouwschool van Blois aan voorafgegaan, waar Masato kon gebruikmaken van professionele faciliteiten. Hij kon er rustig opstarten en experimenteren met verschillende afzetkanalen. "Dat was cruciaal, want er is nauwelijks teeltkennis beschikbaar over Aziatische groenten in Frankrijk. En ik kon ook onderzoeken hoe ik mijn producten het beste aan de man breng." Inmiddels is hij bezig aan zijn zevende seizoen als teler en zijn vierde op eigen land.
Klanten wegwijs maken
Hoewel de belangstelling voor Aziatische groenten in Frankrijk toeneemt, weten veel consumenten nog niet goed wat ze ermee aan moeten in de keuken.
"De interesse groeit, maar je moet mensen ook uitleggen hoe ze deze groenten klaarmaken en gebruiken", legt Masato uit. "Blois is geen metropool, dus ik neem altijd de tijd om mijn klanten wegwijs te maken." Dankzij die persoonlijke aanpak heeft hij een trouwe klantenkring opgebouwd, terwijl hij tegelijk steeds nieuwe klanten aantrekt.
Masato Fujisaki levert aan twee restaurants in Blois, waaronder een sterrenrestaurant dat streekgerechten met Japanse invloeden combineert
Hij verkoopt zijn producten vooral op weekmarkten en aan restaurants. In de zomermaanden verkoopt hij ook direct vanaf het erf. Twee restaurants in Blois – waaronder een met een Michelinster die streekgerechten met Japanse invloeden combineert – kopen structureel bij hem in.
Elk jaar test Masato één of twee nieuwe soorten, maar zijn prioriteit ligt nu bij het consolideren van zijn teelt. "Liever minder soorten, maar dan wel van topkwaliteit", zegt hij vastberaden. Op verzoek van een Mexicaans restaurant in de regio is hij inmiddels ook begonnen met het telen van pepers en physalis.
Voor meer informatie:
Les Légumes de Masato
[email protected]