Bij het Britse Applegarth Farm in Hampshire, slechts 45 minuten ten zuiden van Londen, heeft Seedleaves een hyperlokaal vertical farmingmodel geïntroduceerd dat productie, verkoop en horeca onder één dak samenbrengt. De "vertical barn" van 465 vierkante meter herbergt een restaurant, kookschool en delicatessenwinkel, allemaal rechtstreeks bevoorraad door ter plekke geteelde gewassen.
"Wat als het eten op je bord geen honderden kilometers hoefde af te leggen?" vraagt Will Benson, oprichter van Seedleaves, in een recente videotour door de faciliteit. "Dit is hoe voedsel eruit moet zien. Produceren daar waar je het consumeert. Dat is ons motto."
Alternatief voor monocultuurmodellen
In tegenstelling tot grootschalige vertical farms geoptimaliseerd voor één gewas, combineert Seedleaves meerdere verticale systemen voor een breder aanbod. Het bedrijf vertegenwoordigt momenteel zowel InvertiGro (Australië) als Tower Farms (VS), met een mix van horizontale teeltkubussen en verticale aeroponic torens.
"We combineren verschillende typen verticale systemen om een breed scala aan producten te telen," zegt Benson. "Het gaat meer om kleinere, modulaire teeltbedrijven die lokaal verkopen met een groot aanbod aan producten."
In één ruimte groeien paarse basilicum, rucola, microbroccoli en erwtenscheuten. Deze systemen kunnen jaarlijks tussen de 2,5 en 5 ton microgroenten produceren, of tot wel 300.000 zaailingen voor torengebruik, volgens Benson.
Vruchtgroenten en bladgroenten zij aan zij geteeld
In de aangrenzende torenruimte worden pompoen, komkommers, peterselie, Oost-Indische kers en verschillende soorten basilicum geteeld. "Dit alles is voor ons eigen restaurant en delicatessenwinkel," zegt Benson. "De basilicum gaat rechtstreeks in de pesto."
Hoewel veel vertical farms vruchtgroenten vermijden vanwege de complexe teelt en ruimtebeperkingen, gelooft Benson dat er ruimte is voor experimenten in modulaire formaten. "Je kunt alles binnen telen," voegt hij eraan toe. "Deze systemen werken uitstekend in kassen of zelfs buiten."
Van myceliumlab naar vleesvrije steaks
Het derde onderdeel van het teeltbedrijf is gewijd aan paddenstoelen. Beginnend in een HEPA-gefilterd laboratorium en rijpend in een zes weken durende incubatiekamer, teelt het bedrijf momenteel elfenbankjes en produceert maandelijks tot 300 kilo Lion's Mane.
Elfenbankjes
Lion's Mane
"Lion's Mane is in verschillende studies bewezen om de cognitieve gezondheid te ondersteunen en kan helpen bij dementie," merkt Benson op. "Maar ik ben vooral enthousiast over het culinaire potentieel. Het is heerlijk en we gebruiken het in onze Lion's Mane-steak, een vleesvrij alternatief."
Lion's Mane steak
Van teeltbedrijf naar bord op duurzame wijze
De 'vertical barn' is zo ontworpen dat traditionele stappen in de toeleveringsketen geëlimineerd worden. "In plaats van voedsel te importeren of te verkopen aan groothandelaars die de helft van de winst nemen en een CO₂-spoor achterlaten, telen we ter plaatse en verkopen we direct aan het publiek," zegt Benson.
Bekijk de volledige tour hier.
Voor meer informatie:
Will Benson, Oprichter
Seedleaves
[email protected]
www.seedleaves.com
www.applegarthfarm.co.uk