De TTF-gasprijs voor komende winter ligt na de stijging van eerder deze week nog altijd een stukje hoger dan de afgelopen tijd. De prijs beweegt ook donderdagochtend op de handelsmarkt rond 38 euro per megawattuur. Op de EPEX-elektriciteitsmarkt liggen de uurprijzen, ondanks wisselvalliger en minder zonnig weer, opnieuw onder 0. De dagprijs komt ook lager uit dan de doorgaans gunstig geprijsde woensdag. De dagprijs was donderdag: 63,8 euro per megawattuur.
De TTF-gasprijs voor het contract 'winter 2025' t/m 21 mei. Klik hier voor de actuele gascontractprijzen.
Energieleverancier Vattenfall wijst als verklaring voor de gestegen gasprijs op een tegenslag in onderhoud aan gasinstallaties. "Bij onderhoud is er toch altijd het risico dat het langer kan duren dan gepland, waardoor er langer dan voorzien minder gas beschikbaar is en dus tijdelijk minder aanbod op de markt. Een andere reden voor het oplopen van de prijzen is het contact dat er tussen president Trump en president Poetin is geweest. De uitkomst van hun gesprek was weinig hoopgevend voor een snelle vrede tussen Oekraïne en Rusland, waardoor de kans dat er in de toekomst weer meer Russisch gas naar Europa komt ook kleiner is. Dat die gedachte speelt op de markt is opvallend, omdat het tegenstrijdig is met de Europese plannen om helemaal geen Russisch gas meer af te nemen in de komende jaren."
Duitsland en Nederland starten dit jaar een gezamenlijke regeling (tender) om de import van hernieuwbare waterstof naar Noordwest-Europa op gang te brengen. Dat kondigde minister Hermans woensdag aan op de World Hydrogen Summit in Rotterdam. Duurzame waterstof gaat een belangrijke rol spelen in de energietransitie, verwacht het kabinet. Naast de eigen productie van duurzame waterstof in Nederland zal er ook import nodig zijn. Met deze regeling willen Duitsland en Nederland deze import op gang brengen.
Een ander bericht over waterstof komt vanuit de Universiteit Utrecht. Daar is een project gestart om de klimaatbelofte van waterstof te maximaliseren. Wanneer waterstof in de atmosfeer terechtkomt, draagt het indirect bij aan opwarming. Om het klimaatvoordeel van waterstof te maximaliseren, is het daarom volgens onderzoekers essentieel om nauwkeurig vast te stellen hoeveel waterstof in elke fase van de waterstofketen vrijkomt door lekkage of andere oorzaken. Om dit te bereiken is recent een grootschalig onderzoek gestart met academische partners – waaronder de Universiteit Utrecht – en de industrie. Het project wordt volledig gefinancierd door filantropische bijdragen aan het Environmental Defense Fund.
De volgende energie-update op dit kanaal verschijnt maandag 26 mei.