Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

“AI is geen sciencefiction meer”

Artificiële intelligentie verovert stilaan een plek in de Vlaamse landbouw. Van camera's op drones, robots of spuitmachines die zelf beslissen of onkruidbeheersing nodig is, tot slimme sensoren in serres die het klimaat automatisch bijsturen - AI biedt landbouwers steeds meer slimme oplossingen. Als onderzoekscentrum met een sterke praktijkfocus bouwt Inagro actief mee aan deze innovaties.

"Via het project DigiKas zetten we AI in voor klimaatoptimalisatie", vertelt Maarten Ameye, onderzoeksleider tuinbouw onder afdekking. "Sensoren verzamelen continu data over temperatuur, luchtvochtigheid, licht én over de plant zelf. Dat laatste is uniek: we meten niet alleen de omgeving, maar ook hoe het gewas erop reageert. AI-modellen helpen vervolgens om efficiënter te verwarmen of te verluchten. Dat is winst voor het gewas én voor de energiefactuur."

AI in Inagro's toekomstplan
"Onze sterkte zit in onze praktijkgerichtheid en connectie met het veld", zegt Eva Ampe, onderzoeksleider precisielandbouw. "We willen landbouwers helpen om doordachte keuzes te maken: waar is AI nuttig, waar niet, en hoe maak je het rendabel?" Om technologieën echt bruikbaar te maken, zet Inagro in op proefopstellingen op het veld en in de serre en op opleiding voor landbouwers en hun adviseurs.

"Een AI-model is niet af na twee jaar. Het moet mee evolueren met nieuwe teelten, technieken en klimaatomstandigheden", vult Maarten Ameye aan. Hij benadrukt ook het belang van langlopende demonstratieprojecten. Daarnaast moeten beleidsmakers zorgen voor duidelijke datakaders en de ondersteuning van duurzame initiatieven. "Data is vandaag nog vaak gefragmenteerd en moeilijk toegankelijk," voegt Ampe toe. "Gelukkig zijn er initiatieven zoals DjustConnect die werken aan dataspaces, zodat gegevens veilig en efficiënt gedeeld kunnen worden. AI helpt, net zoals de bestaande modellen, om processen te verbeteren – denk aan klimaatsturing, irrigatie, IPM of het reduceren van gewasbescherming. Die agronomische kennis verdwijnt niet, we combineren ze met wat AI ons bijleert", zegt Ampe.

"En bij al die technologische vooruitgang blijft de landbouwer centraal staan", besluit Eva. "AI is een hulpmiddel, geen vervanging. Gezond boerenverstand, kennis en ervaring blijven essentieel. Onze taak is om technologie daar op af te stemmen."

Voor meer informatie:
Inagro
Ieperseweg 87
8800 Rumbeke-Beitem, België
Tel: 051 27 32 00
[email protected]
www.inagro.be

Publicatiedatum: