Op de dag van de weersomslag zakken de uurprijzen voor elektriciteit 'gewoon' weer onder 0 rond lunchtijd. Het brengt de EPEX-dagprijs direct ook weer een stukje lager dan maandag en dinsdag. Dankzij een reeks minprijzen van maximaal -6 euro per megawattuur komt de dagprijs uit op ruim 72 euro per megawattuur.
De TTF-gasprijs schoot dinsdag omhoog, tot meer dan 38 euro per megawattuur voor een contract voor komende winter. Woensdagochtend blijft het prijsniveau gehandhaafd. Een reactie op de weersomslag, omdat het even fris wordt?
De TTF-gasprijs voor het contract 'winter 2025' t/m 20 mei. Klik hier voor de actuele gascontractprijzen.
Net als de uurprijzen voor elektriciteit schiet de onbalansprijs regelmatig dik de min in. Dinsdag leverde het een maximale minprijs op van -500 euro om 8 uur 's ochtends, het gevolg van een energieoverschot, zo leert TenneT-data.
Energieleverancier wijst als mogelijke oorzaak van de stijgende gasprijs op regulier Noors onderhoud aan gasinstallaties. Daar reageert de markt dikwijls op. In de e-mailupdate vanuit Engie lezen we: "In de komende weken zal het regulier Noors onderhoud aan het gasnet zorgen voor lagere exports richting de EU. Dit is een jaarlijks wederkerend fenomeen, maar zorgt dikwijls wel voor enige prijsreactie. Als dit samenvalt met minder LNG-aanbod en resulteert in een groeiend gat ten opzichte van vorig jaar in de Europese buffers kan dat een reden zijn voor prijsstijging."
Onvoorspelbare gasprijzen onderstrepen de noodzaak van warmtenetten, stelt de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie nu men in Den Haag zich aan het buigen is over de Wet collectieve warmte waarop de markt zolang al wacht. Het moet voor een versnelling bij aardwarmteprojecten, en de aanleg van warmtenetten zorgen.
In Denemarken is 70% van de huishoudens al aangesloten op warmtenetten. Wat kan Nederland daarvan leren? Die vraag stelt men bij Change.Inc.
Belangrijke techbedrijven moeten voorrang krijgen op het stroomnet. De Tweede Kamer nam dinsdag een motie van die strekking aan, weet het Eindhovens Dagblad.
Handelaren kopen op dit moment hun stroom nog in uurblokken, maar dat gaat - op last van de Europese Unie - veranderen. Stroom wordt op deze markt vanaf 30 september namelijk verhandeld per kwartier, weet RTL Nieuws. Uurprijzen dateren uit de tijd dat stroom vooral werd opgewekt door fossiele brandstoffen. Die prijs werd met name bepaald door vraag en aanbod. Groene stroom, opgewekt door water, zon of wind wordt echter steeds populairder. Die uurprijs is sterk afhankelijk van het aanbod. De Europese Unie verwacht dat door de maatregel per saldo vraag en aanbod beter bij elkaar passen, en zo ook uiteindelijk de energieprijzen zullen dalen. Invoering van de regel was voor 11 juni gepland, maar is uitgesteld, omdat invoering gevoelig ligt.
Bedrijventerreinen in Nederland willen de opwekking en het gebruik van duurzame energie op elkaar afstemmen. Vaak zoeken ze ook naar oplossingen voor problemen met het overvolle elektriciteitsnet. Het MOOI-subsidieproject EIGEN ontwikkelde daarom een stappenplan en ondersteunende tools om een energiehub te realiseren. Bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland is er meer over te lezen.
De Europese Commissie steekt bijna 1 miljard euro in de ontwikkeling van hernieuwbare waterstof. Het geld gaat naar 15 projecten, verdeeld over 5 landen. De projecten, verspreid over vijf landen, zullen naar verwachting bijna 2,2 miljoen ton hernieuwbare waterstof produceren over een periode van tien jaar, waardoor meer dan 15 miljoen ton CO2-uitstoot wordt vermeden. Ook het Nederlandse project Zeevonk ontvangt geld. Energieleverancier Vattenfal wil bij Zeevonk een optimale integratie van de windstroom in het Nederlandse elektriciteitssysteem realiseren. Daarom bouwt men ook een waterstoffabriek.
"Het voornaamste probleem is dat de uitfasering van regelbare gascentrales sneller gaat dan de ontwikkeling van CO2-vrij regelbaar vermogen", reageert algemeen directeur Hans Grünfeld van de VEMW op een recent rapport van TenneT over leveringszekerheid van elektriciteit. "Wanneer deze ontwikkelingen beter op elkaar afgestemd worden, verdwijnt ook de behoefte aan een capaciteitsmechanisme."