In het Vlaams Energie en Klimaatplan (VEKP) moet de landbouw, net als andere sectoren, grote stappen zetten om minder broeikasgassen uit te stoten. Voor de energetische emissies binnen landbouw ligt de doelstelling op een reductie van 52% uitstoot ten opzichte van 2005 tegen 2030. De glastuinbouw vertegenwoordigt ongeveer 70% van die energetische emissies. Omdat eigenlijk geen enkele sector op schema zit, bekijkt de Vlaamse regering of en waar bijkomende maatregelen nodig zijn, weet Boerenbond. Men ziet dat ook de glastuinbouw hierbij in beeld komt. De belangenbehartiger geeft een update over wat er op de agenda staat bij de vakgroep groenten.
De onderhandelingen over mogelijke extra maatregelen voor de glastuinbouw lopen nog volop. "De maatregelen die op dit moment op tafel liggen, zijn nog zeer abstract en de impact ervan kan nog niet volledig worden beoordeeld. Zo is er sprake van een taksshift. Hierbij zou een deel van de belastingen die nu op elektriciteit geheven worden, verschoven worden naar de fossiele brandstoffen (aardgas, stookolie …). Wat dit financieel zal betekenen, is nu nog onduidelijk. Andere maatregelen moeten ook nog samen met de sector worden ingevuld. Er is bijvoorbeeld sprake van een 'convenant' of sectorovereenkomst. Nederland had al zo'n convenant voor haar glastuinbouw."
De vakgroep benadrukt dat de beleidsmaatregelen haalbaar en betaalbaar moeten zijn. "Dergelijke ambitieuze doelstellingen moeten gepaard gaan met een voldoende ondersteunend beleid. Drempels om te elektrificeren moeten worden weggewerkt. Het capaciteitstarief is een voorbeeld van zo'n drempel. Bedrijven kunnen op momenten dat er te veel stroom wordt geproduceerd door afname van veel elektriciteit het net helpen stabiliseren, maar betalen daar nu hoge tarieven voor aan de netbeheerders wegens de piekverbruiken die daarmee gepaard gaan."
Tot slot pleit de sectorvakgroep om buiten ETS2 te blijven. ETS2 is een nieuw systeem om broeikasuitstoot te belasten. Europa heeft landbouw daarvan vrijgesteld, maar Vlaanderen kan beslissen om landbouw er toch in op te nemen. Een belangrijk nadeel is dat ETS2 een marktsysteem is waardoor de kosten hoog en onvoorspelbaar kunnen worden.
Bron: Boerenbond