Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zorgen over groei zonnepanelen op kassen zonder gewas: SDE-subsidie voor 500 hectare?

Glastuinbouw Nederland heeft opnieuw gewaarschuwd voor de opmars van zonnepanelen op kassen, waardoor er volgens de brancheorganisatie geen teelt meer plaats kan vinden in de kassen. In totaal ligt er volgens Glastuinbouw Nederland nu zo'n 100 hectare aan kasdaken volledig vol met zonnepanelen. Voor nog eens 400 hectare is volgens hen subsidie verstrekt. Daarmee zou uiteindelijk 500 hectare - zo'n 5 procent van het Nederlandse kasoppervlak - worden ingezet voor zonneprojecten.

De nieuwe waarschuwing, bij EenVandaag deze keer, volgt na klare taal van Jean Aerts bij de Limburger onlangs. Hij sprak er over 'energiecowboys'.

SDE
Subsidies voor verduurzaming - zoals de Stimulering Duurzame Energieproductie subsidie voor bedrijven - zorgen er volgens Glastuinbouw Nederland voor dat een paar grote energiebedrijven kassen opkopen van tuinders of hun dak voor langere tijd huren. Glastuinbouw Nederland zegt dat er gekeken moet worden naar de voorwaarden voor die subsidies. Dit soort projecten frustreren de verduurzaming van de sector en schaarse productiegronden worden onttrokken, waarschuwt men.

Wél teelt
Bij EenVandaag komt ook een van de partijen die actief is met zonnepanelenkassen aan het woord: De Schoenmakers Groep. DSG-eigenaar Maurice Schoenmakers zegt te begrijpen dat er gedacht wordt dat er niet tot nauwelijks teelt plaatsvindt in zijn kassen, maar hij wijst erop dat zijn bedrijf bezig is met de ontwikkeling van 'vertical farming'. Daarbij wordt in zogenaamde klimaatcellen groente en kruiden verbouwd onder gecontroleerde omstandigheden.

Ondanks de plannen om toch te kunnen telen onder de zonnepanelenkassen stuit DSG op weerstand van onder meer ook gemeenten. Het leidde al tot rechtszaken. Bij EenVandaag wijst het ministerie van Klimaat en Groene Groei erop dat aanvragers zelf moeten nagaan of installatie van zonnepanelen op de kas in kwestie mag, en of de activiteit ook aan de subsidieregels voldoet.