Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Airlux Technologies:

"Klimaatoptimalisatie moet datagestuurd zijn"

Het bedrijf werd opgericht door Ronald van de Oudeweetering en begon onder de naam Air Supplies. Begin dit jaar kreeg het een nieuwe naam: Airlux Technologies. Deze naamsverandering weerspiegelt de dubbele focus op klimaatsystemen ("Air") en belichting ("Lux"), evenals de nadruk op innovatie.

"Het woord 'Technologies' is niet zomaar een leuke toevoeging," legt Rob Leek uit. "Het staat voor iets waar we trots op zijn: we ontwikkelen onze belangrijkste innovaties zelf. Van belichtingssystemen met geïntegreerde ionisatoren tot asymmetrische lensontwerpen – we werken continu aan slimmere en effectievere oplossingen voor telers."


Rob Leek, Ronald van de Oudeweetering, Robert Bakker op de 2025 Indoor Ag-Con, Las Vegas

Slimme integratie in de praktijk
De aanpak van Airlux begint met een grondig begrip van de omgeving en biologie van elk project. Een goed voorbeeld is de samenwerking met Growy, een vertical farming-bedrijf in Amsterdam. "Bij Growy leverden we niet alleen apparatuur," vertelt Rob. "We ontwierpen een systeem dat aansloot op hun teeltstrategie en groeiplannen."

Voor dit vlaggenschipproject leverde Airlux zijn watergekoelde Dimlux Vertiled-belichting met asymmetrische optiek, die zorgt voor een gelijkmatige lichtverdeling – zelfs aan de randen van de kweeklagen. Daarnaast werd een volledig geïntegreerd luchtbehandelingssysteem geïnstalleerd, dat temperatuur, luchtstroom en vochtigheid in de verschillende lagen stabiliseert en daarmee een van de grootste uitdagingen van vertical farming oplost.

"Het resultaat is een compacte, stabiele kweekomgeving die zowel een hoge opbrengst als strategische schaalbaarheid mogelijk maakt. Zo'n opstelling geeft telers het vertrouwen om verder te groeien."

Op naar cannabis
Een ander opmerkelijk project is Aethogenix, een teler van medicinale cannabis in Noord-Macedonië. In deze streng gereguleerde sector zijn stabiliteit en consistentie van cruciaal belang. "Cannabisteelt vereist een hoge mate van precisie," merkt Rob op. "Aethogenix had behoefte aan een klimaat- en belichtingssysteem dat voldeed aan farmaceutische normen."

Airlux implementeerde het Revomax-luchtbehandelingssysteem in combinatie met Dimlux Xtreme Series MKII LED-armaturen. Deze armaturen bieden instelbare lichtspectra, UV-opties en geïntegreerde ionisatietechnologie die de plantgezondheid op natuurlijke wijze ondersteunt. De volledige installatie wordt aangestuurd via een gecentraliseerde interface, die volledige controle én naadloze schaalbaarheid mogelijk maakt.

Wat telers nu willen
Door samenwerkingen met een groot aantal teeltbedrijven in heel Europa heeft Airlux Technologies een scherp beeld gekregen van de trends die de binnenkweek aan het veranderen zijn. "Of je nu bladgroenten of medicinale cannabis teelt, de doelen blijven hetzelfde: meer controle, betere resultaten en slimmer gebruik van middelen," zegt Rob.

Telers stappen steeds vaker over van passieve monitoring naar actieve klimaatsturing. "Systemen die alleen data uitlezen zijn niet langer voldoende. We zien een duidelijke trend richting realtime aanpassingen op basis van sensordata, bijvoorbeeld in temperatuur, VPD en luchtvochtigheid. Klimaatoptimalisatie moet datagestuurd zijn."

Ook belichtingsstrategieën worden dynamischer. "Statische belichting is inmiddels achterhaald. Afstembare lichtspectra die zich aanpassen aan verschillende gewasstadia of cultivars worden nu verwacht – en zijn cruciaal voor het behalen van maximale opbrengsten."

Een ander aandachtspunt voor telers is kostenefficiëntie. "Zowel bij investeringen (CAPEX) als operationele kosten (OPEX) zoeken telers naar een betere ROI. Daarom ontwerpen wij systemen die niet alleen energiezuinig zijn, maar ook onderhoudsarm en duurzaam."

De meest opvallende verschuiving is misschien wel het moment waarop Airlux bij projecten betrokken raakt. "Steeds vaker worden we al in de ontwerpfase ingeschakeld. Daardoor kunnen we vanaf het begin modulaire, slim aanstuurbare systemen ontwikkelen en kostbare aanpassingen achteraf voorkomen."

Kijken naar schaalbare innovatie
Airlux Technologies is gevestigd in Nederland en bouwt voort op meer dan 15 jaar technische expertise. Begin 2024 werd het leiderschapsteam versterkt met de komst van Robbert Bakker, voormalig CEO van Knab Bank en Kinly, en Rob Leek, oprichter van Minder.nl. Samen met oprichter Ronald van de Oudeweetering vormt het trio een krachtige combinatie van technische diepgang, zakelijk inzicht en operationele ervaring.

"We gaan een nieuwe fase in," zegt Rob. "De sector wordt volwassener – en wij ook. Het draait niet alleen om het leveren van producten, maar om het realiseren van resultaten die zowel financieel haalbaar als uiterst nauwkeurig zijn. Elke teler heeft een ander gewas, een andere lay-out en andere doelen. Het is aan ons om oplossingen te ontwikkelen die bij alle drie passen."

Voor meer informatie:
Rob Leek, Directeur
Airlux Technologies
Tel.: +31 (0)6 52400306
[email protected]
airluxtechnologies.nl