Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Minister dreigt met sanctie voor telers die gewasbescherming niet goed gebruiken

Telers die zich niet houden aan de toepassingsvoorschriften voor een gewasbeschermingsmiddel dat via een vrijstelling is toegelaten, moeten het jaar daarop worden uitgesloten van vrijstellingen. Landbouwminister Femke Wiersma gaat onderzoeken of deze sanctie mogelijk is, zo bleek op 15 mei tijdens een debat met de Tweede Kamer over gewasbeschermingsmiddelen. Tom Prins geeft namens Glastuinbouw Nederland een update.

Tijdens het debat lieten met name PVV, SGP, CU en CDA hun zorg blijken over de jaarlijkse noodzaak tot vrijstellingen voor essentiële gewasbeschermingsmiddelen, met name in de kleine teelten. Kamerleden drongen aan op meer voorspelbaarheid en een structureel systeem, in plaats van tijdelijke noodmaatregelen. Minister Wiersma gaf aan structurele oplossingen te verkennen. Ook komt zij na de zomer met een nadere toelichting bij de lijst met gewasbeschermingsknelpunten die zij deze week naar de Kamer heeft gestuurd. Op verzoek van SGP en CDA zal zij daarbij aangeven wat haar verwachtingen zijn over de knelpunten en ook aandacht schenken aan resistentierisico's.

Geen herbeoordeling
De BBB-bewindsvrouw stelde geen voorstander te zijn van een herbeoordeling van al toegelaten middelen op basis van signalen van huisartsen en kritische wetenschappers die wijzen op mogelijke gezondheidsrisico's (ziekte van parkinson, alzheimer en kanker). Zij kreeg daarin steun van VVD-staatssecretaris Vincent Karremans van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Hij wees op lopend onderzoek van het RIVM, het zogeheten Onderzoek Bestrijdingsmiddelen en Omwonenden (OBO-2) dat duidelijk moet maken of er een causaal verband is tussen gewasbeschermingsmiddelen en neurodegeneratieve ziekten. Dit onderzoek loopt tot 2031.

Daarnaast liet Wiersma blijken niets te zien in een heffing op gewasbeschermingsmiddelen, zoals GL-PvdA en PvdD graag willen. Volgens de minister jaagt zo'n heffing telers onnodig op kosten, "terwijl gewasbeschermingsmiddelen al prijzig genoeg zijn".

Importbloemen
Ook het thema importbloemen kwam nadrukkelijk aan de orde in het debat. Aanleiding is het feit dat op geïmporteerde snijbloemen soms residu wordt aangetroffen van middelen die niet in de EU, maar wel daarbuiten zijn toegelaten. De BBB riep op tot gelijke spelregels tussen Nederlandse telers en buitenlandse aanbieders en vroeg Wiersma een residulimiet te stellen voor sierteeltproducten van buiten de EU. De minister gaf aan dat het RIVM sinds het najaar van 2024 onderzoek doet naar de gezondheidsrisico's van residu van buiten de EU geïmporteerde bloemen. Wiersma verwacht de resultaten eind dit jaar te hebben en zal de Kamer daar dan over informeren. De resultaten moeten meer inzicht geven in de naleving van voorschriften binnen internationale ketens.

Toekomstvisie en voedselstrategie
De minister meldde verder dat het Uitvoeringsprogramma Toekomstvisie Gewasbescherming 2030 op koers ligt. Vanuit de Kamer klonk echter de duidelijke wens naar een aanvullende, nationale langetermijnstrategie. Die moet richting en houvast bieden voor ondernemers in hun transitie. Daarnaast kondigde Wiersma aan eind dit jaar met een bredere voedselstrategie te komen, waarin ook gewasbescherming en verduurzaming van de keten een plek krijgen.

Glastuinbouw Nederland blijft in gesprek met politiek en beleid voor een gewasbeschermingsbeleid dat werkbaar is voor ondernemers, toekomstgericht is in doelen en eerlijk in uitvoering.

Bron: Glastuinbouw Nederland

Publicatiedatum: