"Zaadvaste radijs is het beste voor de toekomst," vindt Siete Neef van het biologische glastuinbouwbedrijf Be-leaf. "Ik zou het mooi vinden om alles zaadvast te telen," vertelt hij aan Odin.
"Ik sta sceptisch tegenover de grote agrobedrijven en sommige supermarktketens die ons een bepaalde kant uitduwen en bepalen wat wij telen en eten. En ik vind het belangrijk dat mensen een natuurlijk product eten. Ik denk ook dat het beter is voor de gezondheid. Mooi dat Odin een voortrekker is in zaadvast."
Dani Neef, zoon van Siete
'Spannend om zaadvast te telen'
"Dit ras heet Rudi, het komt van de biodynamische zaadleverancier Bingenheimer Saatgut uit Duitsland. Het is nu voor het eerst dat ik dit zaadvaste ras teel. Toch een beetje spannend, want je weet dan niet goed wat je moet verwachten qua teelt en opbrengst."
"Toen ik nog niet zo lang bezig was, is mijn bodem onderzocht. Toen bleken er 13 soorten chemische gewasbeschermingsmiddelen in te zitten, sommige nog uit de jaren '70. Zo lang blijft dat nog in de grond zitten. We verpesten onze bodem. Gelukkig is mijn grond nu schoon, zo zie je dat het toch een positief effect heeft wanneer je biologisch teelt. Je wilt het zo goed mogelijk doen en daar hoort zaadvast wat mij betreft ook bij."
Wat is zaadvast ook alweer?
Zaadvast betekent dat gewassen zo natuurlijk mogelijk veredeld zijn. Veel van de groenten, ook in biologische winkels, zijn namelijk F1-hybride rassen. F1-hybridisering is een kunstmatige veredelingstechniek. Deze wordt regelmatig gecombineerd met een andere kunstmatige techniek, namelijk cytoplasmatische mannelijke steriliteit (CMS).
Boeren mogen F1-hybriden niet zelf verder veredelen en ze kunnen ook niet zelf verder telen met het zaad van deze planten. Ze moeten daardoor ieder jaar opnieuw zaad inkopen en blijven zo afhankelijk van grote internationale zaadleveranciers die bepalen welke groenten we eten. De natuurlijkheid van ons voedsel staat nog meer onder druk nu de EU gentech wil dereguleren.
Bron: Odin