Tholen - Als teler weet je: het draait niet alleen om wat je aan voeding meegeeft, maar vooral om wat je planten kunnen opnemen. En daar speelt de omgeving rond de wortel, het zogeheten wortelmilieu, een veel grotere rol dan vaak gedacht, betoogt Marco Breekweg hieronder.
Marco Breekweg op de Canadian Greenhouse Conference 2024
Ervaren microbioloog
Het is op een dinsdagmiddag halverwege april druk in de bedrijfshal bij Microbac. Er worden volop producten ingepakt. Eenmaal boven, op kantoor, legt Marco uit dat het piekseizoen voor vijverproducten gaande is na het uitbundig zonnige weer sinds begin maart. Zijn bedrijf levert onder eigen merk en onder private label producten vol goede bacteriën om een beter biologisch evenwicht te creëren in vijvers.
In de tuinbouw is extra aandacht voor goede waterkwaliteit in deze tijd van het jaar ook niet onbelangrijk. Ook voor deze markt leveren Marco en zijn team producten op basis van bacteriën. De ervaren microbioloog ontwikkelde in zijn al ruim dertig jaar durende carrière een hele reeks producten, zo blijkt tijdens een bak koffie op kantoor. Allerlei sectoren en toepassingen komen voorbij. Wist je bijvoorbeeld dat er tankstations zijn die goede bacteriën gebruiken, gekweekt door Marco, om in de bodem gelekte brandstoffen op te ruimen? Of dat goede bacteriën gebruikt worden om vieze luchtjes van afvalwater in spetictanks te voorkomen?
Die kant gaan we nu echter niet op. In de tuinbouw spelen er andere uitdagingen, zoals waterkwaliteit, maar ook de transitie naar meer organische substraten maken dat telers extra aandacht hebben voor de producten van Biomicrobes. Biomicrobes is de naam waarmee het Nederlandse bedrijf op de Noord-Amerikaanse markt al goed bekend is. Marco en zijn team bezochten er al tal van beurzen. Het valt hem op dat op die markt het vanwege minder bureaucratie eenvoudiger is om producten in de markt te zetten.
Wat Marco ook opvalt, is dat er vaak nog een gebrek aan kennis is over wat er mogelijk is met bacteriën. "Bacteriën zijn geen pacman die iets opeten. Bacteriën maken peptiden, enzymen en groeihormonen, en die stoffen zijn belangrijk om bijvoorbeeld vervuiling van druppelslangen en leidingen met biofilm tegen te gaan."
Wat doen bacteriën precies voor je plant?
Vandaag gaat het over de wortelzone. Wat veel mensen vergeten, is dat daar een heel netwerk van micro-organismen actief is. Vooral bacteriën kunnen planten op een natuurlijke manier helpen om voeding beter beschikbaar te maken én op te nemen. Het gevolg? Gezondere wortels, minder verspilling van meststoffen en de mogelijkheid voor telers om meer uit hun teelt te halen, legt de microbioloog uit Bergschenhoek uit.
1. Ze maken voeding opneembaar
Sommige voedingsstoffen zitten vast in organisch materiaal of zijn moeilijk oplosbaar. Bacteriën maken daar werk van: ze breken die stoffen af en zetten ze om in vormen die je plant wél kan opnemen. Denk aan ammonium uit organisch stikstof of fosfaat uit organisch gebonden fosfor.
2. Ze helpen met het vrijmaken van sporenelementen
Bepaalde bacteriën produceren natuurlijke zuren en stofjes die ijzer, mangaan en fosfaat beter oplosbaar maken. Zeker in substraat- of bodemsystemen waar deze elementen lastig beschikbaar zijn, kan dat een groot verschil maken.
3. Ze stimuleren de wortels
Andere bacteriën maken groeistoffen aan, zoals auxines. Die zorgen ervoor dat het wortelstelsel zich beter ontwikkelt, met meer fijne wortels en een groter opnameoppervlak. Dat betekent: meer voeding en water beschikbaar voor de plant.
Uitgebalanceerd mengsel van goede bacteriën
Biomicrobes 08 is een product dat speciaal is ontwikkeld door Microbac om het wortelmilieu actief en gezond te houden. "Het bevat acht hoofdsoorten nuttige bacteriën die elkaar aanvullen in hun werking. Samen zorgen ze voor een betere nutriëntenopname, gezondere wortels en een stabiel microbieel evenwicht rond de plant."
De volgende bacteriën zitten in Biomicrobes 08:
- Bacillus subtilis – Helpt voeding vrij te maken en stimuleert wortelgroei
- Bacillus licheniformis – Zorgt voor een stabiele bacterieactiviteit en maakt fosfaat beschikbaar
- Priestia megaterium – Lost moeilijk oplosbaar fosfaat op via natuurlijke zuren
- Bacillus pumilus – Maakt ijzer en andere sporenelementen makkelijker opneembaar
- Bacillus amyloliquefaciens – Ondersteunt de wortelgroei en helpt bij opname van voeding
- Bacillus laterosporus – Houdt het microbieel evenwicht in balans
- Bacillus mucilaginosus – Maakt kalium los uit bodemdeeltjes
- Paenibacillus polymyxa – Bindt stikstof uit de lucht en stimuleert wortelvorming met natuurlijke groeistoffen
Wat levert dat op in de praktijk?
Met Biomicrobes 08 geeft de teler een gewas toegang tot een actief netwerk van nuttige bacteriën. "Het resultaat is meer voeding beschikbaar voor de plant, een sterker wortelgestel, dus betere opname, efficiënter gebruik van meststoffen en een stabiel, gezond wortelmilieu, wat zorgt voor minder stress bij planten."
Telers kunnen het uitgebalanceerde mengsel van goede bacteriën toepassen via druppelirrigatie, hun irrigatiesysteem of als bodembehandeling, afhankelijk van het teeltsysteem.
Voor meer informatie:
Biomicrobes
[email protected]
www.biomicrobes.com