De Europese Standing Committee on Plants, Animals, Food and Feed (SCoPAFF) komt op 14 en 15 mei 2025 bijeen over regelgeving voor gewasbescherming. Minister Wiersma (LVVN) informeert de Tweede Kamer over de stemmingen.
Wijziging van de etiketteringsvoorschriften voor gewasbeschermingsmiddelen, de stof Quinolin-8-ol (8-hydroxyquinoline) en de laagrisicostof Lysate of Willaertia magna staan op de agenda.
Digitale versie etiket verplicht
De Europese Commissie (EC) stelt voor de huidige voorschriften over de etikettering van gewasbeschermingsmiddelen te herzien. Belangrijkste wijzigingen zijn de verplichting voor de toelatinghouder tot het ter beschikking stellen van een digitale versie van het etiket, het opnemen van een kleurenschema op basis van het gevaarsprofiel van de werkzame stof(fen) in het middel en het opnemen van een bijenpictogram voor middelen die bij verkeerd gebruik gevaarlijk kunnen zijn voor bijen. Verder zijn de lijsten bijgewerkt met geharmoniseerde attenderings- en risicoreducerende zinnen die lidstaten bij de toelating kunnen voorschrijven. Het Ctgb adviseert positief op dit voorstel. De Nederlandse delegatie is voornemens om in te stemmen met het voorstel van de EC.
Gebruik stof beperkt tot in druppelirrigatie
Quinolin-8-ol (8-hydroxyquinoline) wordt gebruikt als fungicide en bactericide. In Nederland zijn geen middelen op basis van deze stof toegelaten. De EC stelt voor de goedkeuring van de stof te hernieuwen en te classificeren als een kandidaatstof voor vervanging. De stof voldoet alleen aan de voorwaarden voor goedkeuring wanneer het gebruik ervan alleen leidt tot verwaarloosbare blootstelling van de mens. Daarom stelt de EC voor om de stof alleen goed te keuren voor professioneel gebruik in kassen met gebruik van druppelirrigatie. Daarnaast dient toepassing plaats te vinden aan de hand van een gesloten vulsysteem en moet een minimale wachttijd worden.
Laagrisicostof
De laagrisicostof Lysate of Willaertia magna is een lysaat (vrijgekomen inhoud van kapotgemaakte cellen) van de amoebe Willaertia magna. Het beoogde gebruik van de stof is als fungicide op druivenplanten. De EC stelt voor om de stof goed te keuren als laagrisico stof. Het Ctgb adviseert positief op dit voorstel. De Nederlandse delegatie is voornemens om in te stemmen met het voorstel van de EC.
Bron: Ministerie van LNV