Hoge natriumcijfers hoeven voor komkommertelers geen reden te zijn voor het lozen van drainwater. Dat concludeert onderzoeker Tommaso Barbagli na een teeltproef van ruim drie maanden bij Wageningen University & Research in Bleiswijk. "De resultaten bevestigen wat we afgelopen zomer al zagen in de praktijk. Nu moet het nog landen bij telers en adviseurs, zodat meer drainwater wordt hergebruikt," vertelt hij in een artikel op Glastuinbouw Waterproof.
De proef, in een belichte komkommerteelt, liep van 25 november tot 3 maart 2025. Barbagli testte vier Na-niveaus (0=referentie, 4, 8 en 12 mmol/l) bij een gelijke EC van 3,0 mS/cm (behandeling 1 tm 4) en twee verhoogde EC-niveaus (3,5 en 4,0 mS/cm) bij hoge natriumconcentraties van respectievelijk 8 (behandeling 5) en 12 mmol/l (behandeling 6). Er is bewust gekozen voor een hoog lichtniveau van 350 µmol/m2/sec. Daardoor zijn de resultaten relevant voor zomerteelten, waarin relatief vaak wordt geloosd.
"We hebben veel slap blad gezien vanwege het hoge lichtniveau en geringe aandeel verrood in het lichtspectrum. Maar dat heeft de proeven niet nadelig beïnvloed", zegt Barbagli . Na drie maanden telen bedroeg de opbrengst van alle proefvarianten 38 kg/m2, behalve van object 6 met de hoogste EC. Daar bleef de opbrengst steken op 33 kg/m2. "Mijn vermoeden is dat niet het natriumcijfer, maar de EC van 4,0 de boosdoener was. Ik kon dat helaas niet toetsen aan behandeling 4; het beoogde natriumcijfer van 12 mmol/l is daar niet gehaald door een falende pomp en kleine lekverliezen. De gehalten aan nutriënten en natrium in de gewasanalyses waren voor de behandelingen 3, 4 en 6 echter gelijk. Dat versterkt mijn vermoeden. In andere gewassen was al aangetoond dat EC-verhoging eerder beperkingen oproept dan hoge natriumcijfers."
Bron: Glastuinbouw Waterproof