Het is alweer de zevende dag op rij dat er negatieve uurprijzen optreden op de elektriciteitsmarkt. Donderdag zakt de uurprijs tot maximaal 30 euro per megawattuur onder 0, terwijl de EPEX-dagprijs uitkomt op ruim 64 euro per megawattuur. In België deze keer slechts heel beperkt negatieve uurprijzen, met alleen in de tweede helft van de middag nipt negatieve uurprijzen.
Woensdag is de TTF-gasprijs voor contracten voor komende winter weer eens gezakt. Na de recente gestage stijging brengt dat de prijs voor het contract 'winter 2025' weer onder de 37 euro per megawattuur.
De TTF-gasprijs voor het contract 'winter 2025' t/m 14 mei. Klik hier voor de actuele gascontractprijzen.
Vanaf januari tot begin mei is er sprake geweest van neerwaartse prijsdruk op de elektriciteitsmarkt, maar inmiddels zijn de prijzen opgeveerd, constateert Team Energy Research Strategy van Publiek Zaken in een nieuwe marktanalyse. Vooral de prijs van het actieve maandcontract is sinds begin deze maand gaan stijgen.
Dat negatieve uurprijzen voor elektriciteit inmiddels ook optreden op doordeweekse dagen valt de VRT op.
De veroorzaker van de grote stroomstoring in Spanje en Portugal is bekend, meldt de NOS. In de stad Granada viel de stroom weg in een elektrische installatie. Waardoor blijft wel nog de vraag.
Naar aanleiding van de grote stroomstoring in Zuid-Europa zijn in Nederland Kamervragen vanuit NSC gesteld aan minster Hermans. Zij schrijft dat het kabinet de kans op zo'n black-out als in Spanje en Portugal, die eens in de 10 à 20 jaar voorkomt, klein acht. De minister erkent dat Nederland vooral voorbereid is op korte storingen. Bij lange storingen is de samenleving kwetsbaar.
Netbeheerders presenteren vier scenario's voor het toekomstig energiesysteem van Nederland. Energie-infrastructuur is essentieel voor de Nederlandse economie. De vraag naar duurzame energie stijgt ongekend hard, met de industrie en nieuwe datacentra als grootgebruikers. Optimale wisselwerking tussen elektriciteit, duurzame gassen en warmte is nodig voor een efficiënt, leveringszeker én betaalbaar energiesysteem. Het scenariorapport 2025 van TenneT, Gasunie en de regionale netbeheerders laat in vier scenario's zien hoe het energiesysteem van Nederland zich kan ontwikkelen als een toekomstbestendig energiesysteem, en welke maatregelen daar eventueel voor nodig zijn.
Wat opvalt is dat de scenario's onder meer sterk afhangen van keuzes over de rol van industrie en import.
De VRT bestudeerde de energiefacturen van consumenten in België en constateert dat gas, behalve in het VK, nergens goedkoper is dan in België. Elektriciteit is duurder dan in bijvoorbeeld Nederland.
Waarom moet je belasting betalen over stroom die je eerst hebt geleverd en daarna terugkrijgt? Die vraag stelt Martien Visser, energie-expert in ruste, in De Gelderlander (€). Visser is net met pensioen, maar blijft op onder meer sociaal medium X actief met het delen van feiten en cijfers over de energietransitie. In de krant spreekt hij onder meer zijn zorgen uit over stagnatie in de groei van het aantal zonnepanelen. Nu salderen straks niet meer mag, is de interesse in het leggen van panelen geslonken.
Bij scheepswerf Royal Niestern Sander in Farmsum is woensdag een nieuw type schip te water gelaten. Het gaat om een zogeheten CO2-carrier. Dit soort schepen zal worden ingezet bij de opslag van vloeibare CO2 (koolstofdioxide) in de zeebodem, weet RTV Noord.
Mannen blijken een enorm aandeel te hebben in de uitstoot van CO2 waardoor de aarde opwarmt ten opzichte van vrouwen. Uit onderzoek onder 15.000 Fransen blijkt dat mannen ongeveer 26 procent meer uitstoten dan vrouwen. Wordt er rekening gehouden met sociaaleconomische verschillen, dan krimpt het verschil, maar blijkt dat mannen nog steeds 18 procent meer uitstoten, schrijft BNR naar aanleiding van het onderzoek.
Vandaag wordt de 200 uren met een negatieve stroomprijs gepasseerd. Vorig jaar gebeurde dat op 17 juni.
— Martien Visser (@BM_Visser) May 14, 2025
Oorzaak is naast het zonnige weer dit jaar, de groei van zon- en windvermogen in NW-Europa, terwijl het stroomverbruik nagenoeg gelijk bleef.#grafiekvandedag pic.twitter.com/H9455zyTZC