-462 euro per megawattuur was zondagmiddag tussen 13 en 14 uur de uurprijs voor elektriciteit in België. Een record. Ook in Nederland is een record genoteerd. Hier zakte de prijs tot -350 euro vanwege het uitbundig zonnige weer met bovendien een aardig oostenwindje.
De EPEX-dagprijs kwam zondag in Nederland uit op ruim 5 euro per megawattuur als gevolg van de sterk negatieve uurprijzen tussen 10 en 18 uur.
De TTF-gasprijs steeg vorige week weer tot boven de 35 euro per megawattuur. Maandagochtend is de markt voor een contract voor komende winter geopend op zo'n 37 euro per megawattuur.
De TTF-gasprijs voor het contract 'winter 2025' t/m 9 mei. Klik hier voor de actuele gascontractprijzen.
De aanleg van windmolens op land stokt, waardoor klimaatdoelen voor de langere termijn uit zicht dreigen te raken. Volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is vorig jaar maar voor 127 megawatt aan windmolens bijgebouwd. Dat zijn slechts zo'n 33 turbines en het gaat om de kleinste toename sinds 2017. In Zuid-Limburg, Twente en rond Amersfoort staan nog helemaal geen windmolens, meldt BNR na berichtgeving van het ANP.
Om de opwarming van de aarde tegen te gaan kan koolstofdioxide (CO₂) onder de grond worden opgeslagen (carbon capture and storage; CCS), bijvoorbeeld in lege aardgasvelden onder de Noordzee. De beschikbare Nederlandse ondergrondse opslagcapaciteit is echter eindig. Bij intensief gebruik van CCS kan de opslagcapaciteit voor het einde van de eeuw vol zijn, waarschuwen experts van TNO in het economenvakblad ESB.
Het gaat hard met de opwekking van zonne-energie, in Nederland in ieder geval. Dat blijkt uit de negatieve uurprijzen voor elektriciteit op zonnige dagen, maar ook uit statistiek. Nederland is wereldwijd nog steeds een van de landen met de meeste opwekking van zonne-energie met zonnepanelen per hoofd van de bevolking. Wereldwijd leveren zonnepanelen inmiddels 7 procent van de energie, zo blijkt uit cijfers van SolarPower Europe, waarover Change.Inc schrijft.
De groei van het aantal warmtepompen in Nederland neemt af. In 2024 zijn er 393 duizend warmtepompen, inclusief airco's, verkocht in Nederland. Dat is 14 procent minder dan in 2023 en 2 procent minder dan in 2022. Daarmee is de verkoop van nieuwe warmtepompen na jaren van toename voor het eerst gedaald. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van het CBS.
Terugleverboetes voor zonne-energie zijn best te vermijden, kopt het Financieele Dagblad (€). Voordat de salderingsregeling eind 2026 verdwijnt komen vanuit de markt de nodige oplossingen. Het gaat onder meer over het afschakelen van de zonsystemen bij een energieoverschot en het opslaan van energie tot het slim aansturen van apparaten.
De provincie Noord-Holland ondersteunt 21 energiehubs in Noord-Holland om de realisatie daarvan makkelijker te maken voor de initiatiefnemers. Dat zijn ondernemers die samenwerken om de uitdagingen op het gebied van energie, zoals het volle stroomnet, aan te pakken. De initiatieven krijgen ondersteuning in de vorm van een hubregisseur en geld. Bij een energiehub gaat het erom dat bedrijven op hetzelfde netstation zijn aangesloten om energie met elkaar te kunnen uitwisselen.
WarmtelinQ, een plan voor een groot publiek warmtenet in Zuid-Holland, valt bijna twee keer duurder uit dan eerder geraamd. Het is niet het eerste energietransitieproject waarbij de overheid met een fikse tegenvaller te maken krijgt, schrijft De Volkskrant (€). Een tegenvaller die ook gevolgen kan hebben voor de tuinbouw, realiseert men zich bij Westlandpeppers.
Wie denkt dat er bij zulk zonnig weer geen aardgas meer nodig is, komt bedrogen uit, zo blijkt uit een bericht op social medium X van Martien Visser, inmiddels gepensioneerd hoogleraar energietransitie. Het was vorige week eerst nog behoorlijk fris, en nu het warm en zonnig is, is er veel extra stroomvraag van airco's.
Deze week was ruim 400 miljoen m3 aardgas nodig om onze gebouwen warm, de industrie draaiend en de lampen aan te houden.
— Martien Visser (@BM_Visser) May 11, 2025
Daarbovenop was nog 300 miljoen m3 gas nodig om de bergingen voor komende winter te kunnen vullen (niet in grafiek).#grafiekvandedag pic.twitter.com/d8OnqL0UFM