Het afzetseizoen voor lokale tomaten en komkommers is dit jaar moeizaam van start gegaan, aldus Willi Sippel, directeur van het gelijknamige familiebedrijf in het hart van het Neurenbergse Knoblauchland. "De prijsstructuur voor beide producten is sinds het begin van het seizoen problematisch, vooral door de lage prijzen van Nederlandse producten. Dit vormt een specifiek probleem voor ons. Aan de andere kant zijn de opbrengsten echter goed."
Lichtgebrek kenmerkt eerste fase van het seizoen
In week 7 werden de eerste minikomkommers van dit seizoen geoogst in de moderne kas van de familie Sippel. "Gewone komkommers waren beschikbaar vanaf week 9", vertelt Willi Sippel, Managing Director van het bedrijf. "Dit jaar konden we onze planten al in week 4-5 zetten, ongeveer een week eerder dan vorig jaar. De hoeveelheid licht in de eerste fase van het seizoen was redelijk goed, maar de schommelingen zijn soms extreem. 400-500 joules per dag zou ideaal zijn voor de groei van onze komkommers, maar we zien steeds vaker pieken tot 900 joules per dag."
Naast komkommers teelt het familiebedrijf op ongeveer 1,5 hectare ook verschillende tomatensoorten, waaronder pruim-, cherry-, cocktail- en trostomaten. "Tot 2023 plantten we onze tomaten altijd rond week 2, maar door de exponentiële stijging van de energiekosten hebben we ervoor gekozen om nu pas in week 4 te planten", legt Sippel uit. Een ander probleem waarmee het bedrijf te maken heeft, is het Tomato Brown Rugose Fruit Virus. "Dit virus heeft ertoe geleid dat we afscheid hebben moeten nemen van de beproefde variëteiten en in plaats daarvan nieuwe, resistente variëteiten hebben geïntroduceerd."
Naast lange en mini-komkommers teelt Willi Sippel ook boerenkomkommers. Dit laatste gewas is vooral populair op de lokale groothandelsmarkt in Neurenberg. Tot 90 procent van de productie vindt zijn weg naar de retail via Franken-Gemüse eG.
De toegewijde teler kijkt met gemengde gevoelens terug op de omschakeling van zijn bedrijf. "Helaas hebben we in het eerste seizoen na de omschakeling veel geleerd", zegt hij. "Er was van alles wat: bloesemrot, opengebarsten vruchten, en te kleine vruchten. Al met al moesten we een aanzienlijk verlies accepteren, vooral bij de trostomaten, die ongeveer driekwart van onze totale tomatenproductie uitmaakten. Aan het einde van het jaar hadden we ongeveer 15-20 procent minder opbrengst per vierkante meter."
Om de risico's beter te spreiden, heeft het bedrijf dit jaar besloten om iets minder trostomaten te planten en in plaats daarvan meer andere tomatenrassen toe te voegen. "Gelukkig hebben we vorig jaar naast ons hoofdras ook een paar andere HR-trostomatenrassen getest, waarvan er één heel goed presteerde. Deze hebben we dit jaar op grotere schaal geplant."
De tomatenkas van de familie Sippel met een totale oppervlakte van ongeveer 1,5 hectare. De tomaten worden meestal midden/eind november geoogst.
Prijsconcurrentie met geïmporteerde tomaten en komkommers
Naast de teeltuitdagingen merkt Willi Sippel op dat de marktomstandigheden de afgelopen jaren ook niet eenvoudiger zijn geworden. "Hoewel de vraag naar Duitse tomaten constant hoog en stabiel is, liggen de prijzen helaas te laag in verhouding tot de hoge productiekosten die wij als telers moeten dragen", legt hij uit. Dit wordt verder bemoeilijkt door de prijzenoorlog met goedkope geïmporteerde tomaten. "Nederland en België kunnen niet meer zo goedkoop produceren als tien jaar geleden, maar de laatste jaren hebben we steeds meer concurrentie van Spanje. De afgelopen twee jaar zijn ook Turkije en Marokko steeds belangrijker geworden als leveranciers."
Sippel heeft een soortgelijke prijzenslag waargenomen bij komkommers. "Met komkommers concurreren we rechtstreeks met Nederland, België, Spanje en Griekenland. Bij minikomkommers is de concurrentie echter iets beter beheersbaar, omdat dit een kwaliteitsproduct betreft. Desondanks zou ik het verkoopseizoen voor komkommers van vorig jaar als redelijk bevredigend beschrijven", concludeert hij.
Voor meer informatie:
Willi Sippel
Gemüsebau Sippel GbR
Höfleser Hauptstraße 88
90427 Neurenberg, Duitsland
Tel: +49 911 30700750
[email protected]
www.gemuesebau-sippel.de