Tholen - Stijgende kosten en een moeizame afzet: de aspergesector heeft zoals genoegzaam bekend een paar moeilijke jaren achter de rug. Het licht lijkt nu echter weer op groen te staan voor de koningin onder de groenten. Hoewel de verkoop nog altijd piekt in de eerste helft van het seizoen, lijkt ook de late periode tussen Pinksteren en de traditionele seizoensafsluiting op 24 juni aan een opmars bezig. Geschikte rassen voor het late segment zijn echter schaars. Veredelaar Limgroup wil daar nu verandering in brengen met zijn nieuwe late ras Mosalim, vertelt productmanager Stefan Pohl.
Stefan Pohl op expoSE waar het nieuwe late ras Mosalim officieel werd gepresenteerd.
Ongeveer twaalf jaar zijn verstreken tussen de eerste kruising en de uiteindelijke marktintroductie van Mosalim. Het voornaamste doel was het ontwikkelen van een modern alternatief voor het al jarenlang erkende ras Backlim, specifiek bedoeld voor de laatste fase van het aspergeseizoen. "Mosalim behoudt ook bij hogere temperaturen zijn uitstekende kopsluiting en is bovendien uitstekend geschikt voor gemechaniseerd oogsten en een langer oogstritme," zegt Stefan Pohl. "Vanuit het perspectief van de teler kenmerkt het ras zich door een goede loofgezondheid en uitstekende opbrengsten, zowel vanaf de start van de oogst als over het gehele oogstseizoen. Dit zijn allemaal parameters die in het voordeel van het ras spreken. We gaan er dan ook vanuit dat Mosalim de komende jaren in diverse teeltgebieden naam zal maken en een goede positie binnen de markt zal verwerven. Niettemin heeft ook Backlim nog steeds bestaansrecht als standaardras in de aspergeteelt."
Het ras wordt inmiddels geteeld in vrijwel alle gerenommeerde aspergeteeltgebieden van Duitsland, en inmiddels ook op diverse locaties in buurland Nederland. Vorig jaar vonden de eerste aanplantingen plaats, maar vooral dit jaar is het ras op grote schaal uitgeplant. "We hebben ons gerealiseerd dat er veel middellate aspergerassen zijn, maar slechts een paar zeer late. Dit betekent dat er overal vraag is naar goede, hoogproductieve late rassen, niet alleen in Duitsland en Nederland," benadrukt Pohl. Het vroege segment is ook niet per definitie lucratiever wat betreft de afzet. "Het seizoen is in de loop der jaren steeds vervroegd, waardoor de vroege aspergeteelt alsmaar kostenintensiever is geworden. Dit is met name te wijten aan de hoge arbeids- en foliekosten. Door de stijgende minimumlonen zal dit probleem de komende jaren alleen maar toenemen. Aan de afzetkant is er op zeker moment echter een bepaalde pijngrens qua prijs, die we niet kunnen overschrijden. Dit maakt het voor veel teeltbedrijven steeds moeilijker om de vroege teelt nog enigszins lucratief te houden."
"Tegelijkertijd wordt het late segment weer aantrekkelijker, omdat steeds meer telers inzien dat het loont om ook in de laatste drie à vier weken van het seizoen goede opbrengsten te behalen. Hoewel de vraag in deze periode doorgaans iets lager ligt dan in de eerste helft van het seizoen, geldt dat ook voor het aanbod. Daardoor laten de beschikbare producten zich over het algemeen makkelijker afzetten. Met Mosalim willen we telers een sterk ras bieden, zodat zij tot de allerlaatste dag van het seizoen over asperges van hoge kwaliteit beschikken," vervolgt Pohl.
Dit jaar worden ook de eerste asperges geplant in Oostenrijk en Zwitserland.
Aspergesector kijkt met vertrouwen naar de toekomst
De huidige stemming in de sector is relatief positief, vervolgt Pohl. "In veel gebieden worden oudere velden vernieuwd, zodat ze weer voldoen aan de huidige maatstaven. Je ziet het ook aan de plantenmarkt, die volledig is uitverkocht, wat uiteraard een goed teken is." Volgens de laatste cijfers daalt echter het aantal aspergebedrijven in bepaalde regio's. "De doorslaggevende factor is hier in onze optiek de afzetstructuur: degenen die een goede, stabiele afzetstructuur hebben, zullen ook in de toekomst goed uit de voeten kunnen, daar ben ik van overtuigd. Anderen die dit niet hebben, zullen vroeg of laat stoppen. Aan de andere kant blijft het stijgende minimumloon een constante uitdaging, aangezien ongeveer 60% van de kosten van de aspergeteelt bestaat uit arbeidskosten. Toch vind ik niet dat we kunnen stellen dat de gehele sector hieronder lijdt. Innovatieve bedrijven zoeken naar oplossingen, anderen zien problemen. Kijken we naar het totale areaal in Duitsland, dan behoren we nog altijd tot de sterkste teeltlanden van Europa – en zelfs van de wereld. Vanuit dat perspectief zie ik de huidige veranderingen dan ook niet als een directe bedreiging voor de sector."
Groene asperges nog steeds in opkomst
"Naast de nog altijd dominante witte asperge wint ook de groene variant steeds meer terrein. Momenteel heeft groene asperge een marktaandeel van zo'n 10 tot 12 procent, en die opwaartse trend zet gestaag door. Enerzijds zijn er bedrijven die zich volledig hebben gespecialiseerd in de teelt van groene asperges, terwijl anderzijds nog altijd enige scepsis heerst bij sommige telers. Toch kunnen we in de basis stellen dat groene asperge zich inmiddels heeft ontwikkeld tot een vaste waarde bij de overgrote meerderheid van de teeltbedrijven," vat Pohl samen.
Speciaal voor de groene aspergemarkt biedt Limgroup sinds enkele jaren het ras Xenolim aan. "Wat dit ras bijzonder maakt, is dat het anthocyaanvrij is, waardoor er geen verkleuring optreedt op de plant. Dit geeft telers een duidelijke voorsprong ten opzichte van importproducten met anthocyaan, en dus een concurrentievoordeel in de afzet," legt Pohl uit. "Xenolim is een middellaat ras, maar met het oog op de toekomst werken we aan de veredeling van een late groene asperge, zodat we telers het volledige teeltspectrum kunnen aanbieden."
Dit artikel verscheen eerder in editie 4, 39e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl.
Voor meer informatie:
Stefan Pohl
Limgroup
Veld Oostenrijk 13
5961 NV Horst (NL)
Tel: +49 (0)152 25 66 71 25
[email protected]
www.limgroup.eu