Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Hans Kalter, Christiaens Agro Systems:

“Onze 25e asperge oogstmachine gaat aan het werk, ook in Nederland”

Tholen - Waar de niet-selectieve aspergeoogstmachine al volop draait, wordt er in de markt ook gewerkt aan selectieve oogstmachines, meldt Hans Kalter, Sales Manager bij Christiaens Agro Systems, dat zich richt op het ontwikkelen en produceren van machines voor de verwerking van langwerpige groenten, waaronder asperges. "Van onze niet-selectieve oogstmachines hebben we er al 25 op de markt gebracht."

Het verschil tussen de beide systemen zit hem in de manier van oogsten. Waar de selectieve oogstrobot de individueel te oogsten asperge detecteert, uitsteekt en weglegt, geldt voor de niet-selectieve machine dat het hele bed asperges gelijktijdig wordt afgesneden. "Het hele aspergebed wordt opgenomen, de asperges eruit gezeefd en onder de machine wordt het bed weer opnieuw opgebouwd."

Verbetering kwaliteit
"Bij de handoogst worden de stengels individueel uit het bed gestoken en de plek waar de stengel zat, wordt dichtgemaakt. Maar dat is altijd minder vast dan de rest van het bed. Als er een nieuwe aspergestengel groeit, zoekt die de weg van de minste weerstand en groeit richting het lossere deel in het bed. Daardoor zien we in de loop van het oogstseizoen meer kromme stengels. Een kromme stengel wordt als klasse II verkocht."

"Nadat de stengels zijn afgesneden en het bed is opgenomen, wordt het bed opnieuw opgebouwd bij niet-selectieve oogst. Daardoor heb je bij het volgende oogstmoment rechtere asperges." Omdat het aspergebed ook wordt schoongemaakt, ziet Hans dat de asperges minder problemen hebben met roest.

Capaciteit
Maar ook de capaciteit van de oogstmachine is onder de aandacht. "De meeste telers streven ernaar om maximaal eenmaal per twee dagen asperges te oogsten, zowel met de hand als met de selectieve oogstmachine. Temperatuur speelt daarin een rol; als de temperaturen hoog zijn moet er vaker en sneller gestoken worden. De temperatuur kan wat getemperd worden door de witte kant van het plastic te gebruiken in plaats van de zwarte kant, maar bij temperaturen van 30 graden of hoger zullen de asperges dagelijks geoogst moeten worden om de kwaliteit te behouden. Met niet-selectieve oogst haal je de oogst van een aantal dagen uit het bed. Hierdoor heeft deze machine een hoge hectare capaciteit. Je oogst gemiddeld zes keer hetzelfde perceel. De machine kan ook ingezet worden om met warmer weer een piek weg te halen. Of om het bed op te schonen als de kwaliteit van de asperges terugloopt."

Combinatie
Het is de reden dat Hans voor meerdere telers mogelijkheden ziet in een niet-selectieve oogstmachine. "Als het echt warm wordt en de capaciteit van de handoogst of selectieve oogstmachine loopt terug, kan de niet-selectieve oogster rust geven. Nadat met de niet-selectieve oogstmachine geoogst is, geeft dat een dag of 5 tot 10, afhankelijk van de temperaturen, rust op het betreffende perceel, zodat andere percelen op het juiste moment geoogst kunnen worden."

Voorsorteren
Daar staat dan wel weer tegenover dat de niet-selectieve machine alle asperges in het bed afsnijdt, al ziet Hans dat het afhankelijk is van de afzetmethode van de teler of dat een voor- of nadeel is. "In de tweede helft van het aspergeseizoen gaan de prijzen traditioneel wat omlaag. Bij een selectieve of handmatige oogst worden uiteindelijk alle asperges gestoken, ook de tweede kwaliteit. En dat gaat dan allemaal naar de afzet, met als gevolg dat er op de tweede kwaliteit moet worden bijgelegd. Bij de niet-selectieve oogstmachine komen de asperges op de band terecht waaraan maximaal 4 personen kunnen voorsorteren. Dan kun je bepaalde kwaliteiten op het veld al uitsorteren, zodat aan dat product, wat niet voldoende opbrengt, ook geen verdere kosten gemaakt hoeven te worden." Anderzijds ziet Hans ook telers die in bijvoorbeeld huisverkoop veel meer van hun tweede kwaliteit asperges te gelde kunnen maken, die halen alles van de band af.

Maar hoe dan ook, de niet-selectieve oogstmachine bespaart arbeid, geeft Hans aan. "Voor de handoogst van witte asperges rekent men 1,5 persoon per hectare per dag. Als met de niet-selectieve oogstmachine 3 hectare per dag wordt geoogst en er wordt om de zeven dagen geoogst, dan waren er handmatig ongeveer 30 mensen nodig geweest voor een totaal van 21 hectare, terwijl er voor de machine maar 4 nodig zijn. En met de verlichting erop zou de machine ook meerdere uren ingezet kunnen worden."

Hans ziet dat het gebruik van de niet-selectieve oogstmachine niet alleen beperkt is tot de grotere aspergetelers. "We verkopen deze machines ook aan bedrijven van bijvoorbeeld 8 hectare asperges omdat zij daardoor zonder personeel kunnen oogsten en ook de rompslomp van huisvesting en administratie zo kunnen vermijden. Die werken dan bijvoorbeeld met het eigen gezin en oogsten in de morgen met de machine en sorteren in de middag." Afhankelijk van de grootte van het bedrijf en de afzet geeft Hans aan dat een machine al in twee jaar terugverdiend kan worden.

Dit artikel verscheen eerder in editie 4, 39e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl.

Voor meer informatie:
Christiaens Agro Systems
Berghemweg 23
5975 RJ Sevenum
Tel: +31 (0) 475 59 48 69
[email protected]
www.christiaensagro.com