De opkomst van meerkanaals LED-installaties maakt het mogelijk om specifieke lichtkleuren doelgericht in te zetten en te profiteren van fluctuaties in stroomprijzen. Dit vereist wel een goed inzicht in de gewasreacties op lichtkleuren, lichtintensiteit en belichtingsduur. Tijdens het dit voorjaar gehouden LichtEvent in Bleiswijk verzorgden Anja Dieleman (WUR) en Daphne Ruiter (Plant Lighting) een workshop over dit actuele thema. Jan van Staalduinen deelt een verslag van de workshop bij Kas als Energiebron.
LED-installaties gebruiken grofweg de helft minder stroom dan SON-T installaties, daarbij zijn sommige lichtkleuren efficiënter dan anderen. Rood licht is met afstand het meest efficiënt. Bovendien komt het volledig ten goede aan de fotosynthese. Gedurende (delen van) de belichtingsperiode kunnen ook andere kleuren nodig zijn voor een goede gewasontwikkeling (blauw, verrood), de fotosynthese (blauw) of prettige werkomstandigheden (groen/wit).
De opkomst van meerkanaals armaturen maakt het mogelijk om lichtkleuren onafhankelijk van elkaar te dimmen en in/of uit te schakelen. Dit biedt extra besparingsmogelijkheden, met name voor verrood, groen/wit en (in beperktere mate) blauw licht. Is aanvullend belichten met een of meerdere van deze kleuren niet noodzakelijk, dan kunnen de betreffende led's uitblijven en wordt volstaan met rood licht. Vanuit het gegeven dat sommige kleuren slechts in bepaalde ontwikkelingsstadia of op bepaalde momenten van de dag waarde toevoegen, is veel van het huidige belichtingsonderzoek toegespitst op het optimaliseren van gewasspecifieke belichtingsstrategieën. Zo wordt verrood licht op sommige chrysantenbedrijven alleen tijdens de eerste zes weken van de teelt (groeifase) aan het einde van de dag om voldoende strekking te realiseren.
Lees hier het volledige verslag van de presentatie