Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
tomatenteler Marc kijkt na zonnige week alweer vooruit:

"Uitdaging om alle vruchten te behouden die we de afgelopen weken hebben aangemaakt"

Tholen - Zelfs met dagelijks zonneschijn is het werk van een tomatenteler allesbehalve voorspelbaar. Teler Marc Groenewegen van South West Growers schrijft er dagelijks over op zijn LinkedIn-pagina waarmee hij een internationaal publiek bedient, waarmee hij ook graag ook teelttechnische details deelt. Zoals deze week, vanwege het uitzonderlijk goede weer. "De natuur weet ons altijd uit te dagen. Everything should be perfect. Yet this is not so when you look with a critical eye."

Ondanks het aanhoudende zonnige weer in Nederland waarschuwt Marc ervoor om niet aan te nemen dat de omstandigheden optimaal zijn. "We produceren te weinig vruchten per plant per vierkante meter, gezien het licht dat we ontvangen," merkt hij op. "De bloei van de laatste vrucht aan de tros verloopt trager, hommelbezoeken nemen af en de vruchten glanzen iets minder."

De oplossing? Strategie en micro-aanpassingen. "De nachttemperaturen moeten hoger zijn om die plantenergie om te zetten in het maken van vruchten," zegt hij. "Maar er is een grens aan wat we kunnen doen. Onze maximum buistemperatuur is 50 graden, dus we kunnen niet eindeloos stoken. Gelukkig zullen de aankomende warmere nachten helpen."

Technologische hulpmiddelen en technieken
In een kas kun je aan diverse knoppen draaien. "We kunnen meer licht geven of meer water of niet," zegt Marc. "Met twee schermen kunnen we de winter simuleren als we dingen willen versnellen. Ontvochtigen is ook een onderdeel van onze toolkit. Alles wat we doen, is gericht op het garanderen van dezelfde hoge kwaliteit gedurende het hele jaar."

Deze stabiliteit is belangrijk, vooral met de veranderende seizoensdynamiek. "Onze groeitijd van vruchtzetting tot oogst neemt af — dat is goed voor het oogsten," legt hij uit. "Het verbetert de plukprestatie en de vruchtkwaliteit, omdat de tomaten minder snel beschadigd raken door wrijving tegen oud-meststofresidu op de teeltgoten."

De oogstuitdaging
Toch blijft perfectie ongrijpbaar. "Sommige trossen die niet goed gesnoeid zijn, blijven nog een week hangen voordat de laatste vrucht kleurt. Dat maakt van oogsten een Olympische sport," grapt hij.

Zelfs met ervaring en slimme technieken in de kas blijft hij nederig tegenover de onvoorspelbaarheid van de natuur. "De volgende uitdaging is al onderweg," zegt hij. "Na deze warme nachten wordt kouder weer met veel minder licht in de voorspellingen. De echte taak zal zijn om alle vruchten te behouden die we de afgelopen weken hebben aangemaakt."

Leren en aanpassen
Voor telers zoals hij betekent tevredenheid niet dat je achterover leunt. "Misschien is de wat lagere productie deze week niet zo erg," overpeinst hij. "We moeten leren tevreden te zijn — maar altijd met de kritische blik van een teler."

Die kritische blik, aangescherpt door lokale omstandigheden en internationale inzichten, houdt South West Growers concurrerend. "Ik heb contacten in Nieuw-Zeeland en Australië," zegt Marc. "Ik leer veel van hun aanpak, en dat houdt me hier ook scherp, terwijl ik probeer optimale groeicondities na te bootsen. Je moet altijd goed blijven kijken Dat is wat telen is — elke dag leren."

Voor meer informatie:
Marc Groenewegen
South West Growers
[email protected]
southwestgrowers.nl