Tholen - Bij de tomatenkwekerij van familie Van den Belt worden natuurlijk tomaten geteeld, maar daarnaast is het een kweekvijver om mensen tot bloei te brengen. Daar maken ze langzamerhand steeds meer ruimte voor. Rianne van den Belt, vrouw van kweker Jacob, startte een aantal jaar geleden met Philabelt, een initiatief dat werk biedt aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. "Aan veel mensen konden we een plek bieden binnen het bedrijf, behalve voor deze doelgroep. Dat voelde niet goed," vertelt ze in dit eerder in vakblad Primeur verschenen artikel.
Philabelt is een samenwerking tussen de tomatenkwekerij Van den Belt en Philadelphia, een organisatie die zorg en ondersteuning biedt aan mensen met een beperking. "Jacob zag eens bij een andere tuinder dat mensen met een beperking de bedrijfskantine runden. Dat vond hij geweldig," vertelt Rianne. "We bespraken regelmatig of wij ook niet zoiets konden bieden vanuit de tomatenkwekerij. Tijdens de coronapandemie nam het plan concrete vormen aan." De eerste stap was bescheiden: wekelijks een doos tomaten leveren aan een lokale cateringgroep, die er soep van maakte. "Na een half jaar dacht ik: 'Waarom doen we dit niet zelf?'," zegt Rianne. "We wilden deze mensen immers niet alleen ondersteunen, maar ze ook echt onderdeel maken van ons bedrijf."
Van idee naar praktijk
Philabelt vond onderdak in een technische ruimte op het terrein van de kwekerij. "We hebben het omgebouwd tot een professionele keuken met vier werkplekken," vertelt Rianne. "Geen houtje-touwtje-oplossing, maar een volwaardige werkruimte waar mensen met plezier en trots kunnen werken." De keuken biedt ook ruimte voor productontwikkeling en marktbehoefte. Er wordt geëxperimenteerd met nieuwe recepten, zoals een pittige tomatenspread of een zoete tomatenjam. "We kijken ook naar duurzame verpakkingsmogelijkheden en samenwerkingen met lokale winkels om onze producten breder beschikbaar te maken."
De groep deelnemers bereidt inmiddels een breed scala aan producten: tomatensoep, ketchup, pastasauzen en zelfs gegrilde paprika's op olie. "We betrekken ook telers uit de buurt," zegt Rianne. "Zo maken we er echt een lokaal project van."
Naast de keuken ontstond er nog een activiteit: een wasserette voor de bedrijfskleding van de kwekerij. "We hebben geïnvesteerd in semiprofessionele wasmachines. Het is een mooie toevoeging, omdat het een gestructureerde taak is die goed bij de doelgroep past. Onze bedrijfskleding moet regelmatig gewassen worden vanwege het tomatenvirus ToBRFV. Dit virus kan zich via kleding en gereedschap verspreiden, waardoor strikte hygiëneprotocollen noodzakelijk zijn. Door de wasserette in eigen beheer te hebben, kunnen we dit proces beter controleren en zorgen voor een veilige werkomgeving binnen de kwekerij."
Werk met betekenis
Wat Philabelt bijzonder maakt, is de integratie binnen het tomatenteeltbedrijf. "Het is geen aparte knutselclub, maar een echte werkplek binnen de kwekerij," zegt Rianne. Dit heeft veel meerwaarde voor de medewerkers en hun families. "De producten die ze maken worden lokaal verkocht en daarnaast leveren ze via de wasserij echt een waardevolle bijdrage aan het bedrijf. De medewerkers zijn trots op hun werk en dat merk je."
Philabelt is inmiddels drie jaar actief en blijft zich ontwikkelen. "Het is geen winstgevend model, maar dat is niet ons uitgangspunt. Je kunt ook ondernemen door iets moois op te zetten dat mensen samenbrengt. We zijn een plek zonder bubbels," zegt Rianne. "Scholieren, vaste krachten en mensen met een beperking werken hier allemaal op hun eigen manier samen. Dat maakt het bijzonder."
In de nabije toekomst wil de familie Van den Belt nog meer bubbels doorprikken. "We denken na over het creëren van een werkplek in de kas voor kinderen die tussen wal en schip vallen. Er zijn veel jongeren die niet goed mee kunnen in het reguliere onderwijssysteem en nergens echt op hun plek zijn. Wellicht kunnen we hen hier een gestructureerde en veilige omgeving bieden waarin ze zich nuttig voelen en nieuwe vaardigheden leren."
Het streven van de familie Van den Belt is duidelijk: iedereen een plek bieden. "Het is mooi om te zien hoe iedereen elkaar ontmoet en samenwerkt," sluit Rianne af. "En als ondernemers vinden we het gewoon leuk om zo'n plek te kunnen creëren."
Dit artikel verscheen eerder in editie 3, 39e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl.
Voor meer informatie:
Belt Tomaten
[email protected]
www.vandenbelttomaten.nl