Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Murgiverde

"Paprika-areaal zal volgend seizoen afnemen in Almería"

De kasgroenteteelt in Almería verloopt dit seizoen bijzonder moeizaam. Klimaatverandering en plagen vormen grote uitdagingen. Vooral de tripssoort Thrips parvispinus heeft flinke schade aangericht, met verliezen van 20 tot 25% in de paprikaoogst.

"De opbrengsten zijn laag en de kosten blijven stijgen. Hierdoor is het aanbod kleiner dan de vraag en blijven de prijzen hoog. Op dit moment compenseren die nog het gebrek aan product", zegt Antonio Ruiz, commercieel directeur van Murgiverde.

De tweedegraadscoöperatie beheert zo'n 1.800 hectare eigen teelt, waarvan ongeveer 60% biologisch is. Daarnaast heeft het bedrijf 200 hectare Demeter gecertificeerde grond. Paprika en komkommer zijn de belangrijkste producten, maar er worden ook trostomaten, courgettes, aubergines, pepers, meloenen en watermeloenen geteeld.

"Het aanbod paprika's is kleiner dan normaal en de maten zijn juist groter. Murcia komt pas eind maart of begin april op gang, terwijl in Nederland de oogst is vertraagd door de koude winter. De komende weken zal de vraag dus groter blijven dan het aanbod", aldus Ruiz.

Ruiz geeft aan dat ongeveer een kwart van de paprikateelt in Almería is getroffen door Thrips parvispinus. Hierdoor overwegen veel telers om volgend seizoen een ander gewas te kiezen.

"Als het bij één seizoen bleef, was het nog te overbruggen. Maar we hebben nu al twee jaar op rij grote schade door deze plaag, die afkomstig is uit de sierteelt en moeilijk te bestrijden is. Sommige telers blijven trouw aan paprika's, maar anderen stappen over op gewassen met minder risico's. We verwachten dat het paprika-areaal in 2025/2026 zal afnemen", voorspelt Ruiz.

Plagen spelen een steeds grotere rol in de tuinbouw. "We zien nieuwe plagen opduiken en bestaande, zoals spint en bladluis, worden sterker. De stijgende gemiddelde temperaturen zorgen voor langere zomers en kortere, intensere winters, wat de verspreiding van plagen zoals bladluis bevordert", legt Ruiz uit.

"Dit is een structureel probleem dat alleen maar groter wordt. We zullen ermee moeten leren omgaan binnen de mogelijkheden die Europese regelgeving biedt. In Almería moeten we meer inzetten op preventieve bestrijding. Dat is nu nog lastig, maar telers hier hebben zich altijd goed weten aan te passen", benadrukt hij.

Bio-markt onder druk door economische crisis in Duitsland
De biologische sector, een belangrijke pijler van Murgiverde, merkt de impact van de economische crisis in Duitsland. "De afzet is gedaald door de afgenomen koopkracht en de hevige prijsconcurrentie in de retail, waar discounters een grote rol spelen. Die hebben enerzijds de prijzen onder druk gezet, maar anderzijds ook de consumptie gestimuleerd", zegt Ruiz.

Sommige telers stoppen met biologische teelt, vooral degenen die er laat mee zijn begonnen. "De bio-teelt is minder speculatief en kent minder prijsschommelingen dan de conventionele markt. Toch geloof ik dat de vraag weer aantrekt zodra de economie in rustiger vaarwater komt", besluit hij.

Voor meer informatie:
Antonio Ruiz
Murgiverde
Tel: +34 950489090 (Spanje)
[email protected]
www.murgiverde.com