Familiebedrijf Dijkshoorn Bleiswijk heeft een methode ontwikkeld om van plantenresten 'biobased' bouwmaterialen te maken. De investering in de nodige machines leverde belastingvoordeel op met de MIA\Vamil-regeling. De aanvraag regelde het bedrijf zelf online bij RVO.
Dijkshoorn Bleiswijk is actief in de land- en tuinbouw en in de recycling. "We kennen het spelletje wel", zegt directeur Matthijs Dijkshoorn als het gaat om recycling. Zijn bedrijf doet dit al 25 jaar. Steeds met het doel om zo veel mogelijk waarde te halen uit afvalstromen van de land- en tuinbouw. Niet composteren, maar plantenresten als paprikasnippers opwerken tot een grondstof voor bouwmaterialen.
Eigen productiemethode
Voor het maken van natuurlijke bouwmaterialen (biobased) heeft Dijkshoorn Bleiswijk een eigen productiemethode ontwikkeld. "We persen eerst het sap eruit", zegt Dijkshoorn. "Van dat sap maken we plantaardige meststof. Dan blijft een droge, vezelrijke substantie over. Daar maken we plaatmateriaal van. Bijvoorbeeld voor de bekisting van funderingen."
Investeren met belastingvoordeel
Voor deze innovatie heeft het bedrijf een zeef laten ontwikkelen. Deze machine scheidt het sap van de vezels. Ook investeerde Dijkshoorn Bleiswijk in een unit om verontreinigende stoffen weg te halen. Voor beide duurzame investeringen maakte het bedrijf gebruik van de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil). "Het leverde fiscaal voordeel op" zegt Dijkshoorn. "We konden een percentage van het investeringsbedrag afhalen van onze bedrijfswinst."
MIA\Vamil eenvoudig regelen
Dijkshoorn kwam zelf op het spoor van de MIA\Vamil-regeling. "Ik lees veel op internet en spreek geregeld andere ondernemers. Zo blijf ik op de hoogte." De aanvraag regelde hij zelf online. "De website van RVO werkt goed. Of je fiscaal voordeel kunt krijgen? Je ziet snel of jouw investering op de Milieulijst staat."
Energie-Investeringsaftrek net zo laagdrempelig
Volgens Dijkshoorn is de Energie-Investeringsaftrek (EIA) al net zo laagdrempelig. Zijn bedrijf vroeg die aan voor 6.000 zonnepanelen op het dak. "Ik sta achter het uitgangspunt van deze fiscale regelingen. Ze ondersteunen duurzame, winstgevende bedrijven. Als je verduurzaamt, mag je een percentage van het investeringsbedrag van je winst halen. Zo wil ik in de nabije toekomst de investering in een accupakket mogelijk maken. Geld besteden aan een accu? Dan graag met belastingvoordeel."
Bron: RVO