Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Johann Köster

"Eerste Papenburgse komkommers met enige vertraging op de markt"

De aankomst van de eerste Papenburgse komkommers in week 10 markeerde de officiële start van het seizoen van dit jaar. "We hadden op 27 februari kunnen beginnen, maar we hebben gewacht tot 2 maart," zegt Detlev Köster, directeur van het Duitse bedrijf Johann Köster. Het bedrijf verkoopt de regionale vruchtgroenten voornamelijk aan door eigenaren beheerde supermarkten, restaurants en de foodservice in Bremen, Bremerhaven en het omliggende gebied van Nedersaksen. "Vergeleken met vorig jaar beginnen we het seizoen ongeveer twee weken later, waarschijnlijk door het gebrek aan licht in januari en februari. Voorlopig verwachten we echter een normaal aanbod."

Voor het bedrijf, gevestigd in Lilienthal bij Bremen, is de Papenburger komkommer het eerste seizoenshoogtepunt en de eerste voorbode van de lente van het jaar. Meer dan 90 procent van de verkoop bestaat uit gewone komkommers, hoewel ook minikomkommers en kruidenpotjes uit de nabijgelegen moestuin worden aangeboden. Köster: "We zijn nog maar net begonnen en hebben daarom nog geen landelijk aanbod van Duitse komkommers. Daarom blijven we, naast de regionale producten, ook Belgische en Nederlandse partijen aanbieden. Papenburgse komkommers liggen qua prijs ongeveer op hetzelfde niveau als Nederlandse producten." Ondanks de aanhoudend hoge productiekosten bewegen de prijzen van Duitse komkommers zich richting hetzelfde niveau als vorig jaar, vervolgt de fruitgroothandel.

Johann Köster is al enkele jaren actief als regionale leverancier van het kwaliteitsmerk San Lucar. Het seizoensassortiment omvat citrus, steenfruit en zachtfruit, druiven, exotisch fruit en een grote verscheidenheid aan tomaten.

Köster ziet ook een grote bereidheid aan de klantzijde om regionale Duitse komkommers aan te bieden. "Zodra er Duitse komkommers op de markt komen, schakelen onze klanten vanzelf daarop over, wat weer aangeeft dat regionaliteit gewaardeerd wordt."

Tijdens het koude seizoen worden de vruchtgroenten voornamelijk uit Spanje betrokken, vervolgt Köster. "Zoals we weten viel er in de herfst veel regen in Spanje, wat een merkbare invloed had op de aanvoersituatie in de categorie vruchtgroenten. Er was soms erg weinig aanbod tegen hoge prijzen, vooral voor paprika's, en deze trend zet zich momenteel voort."


Naast de regionale komkommers worden in de tweede week van maart ook de eerste asperges uit de verwarmde teelt uit de regio verwacht.

Voor meer informatie:
Detlev Köster
Johann Köster GmbH & Co KG
Querreihe 1
Lilienthal 28865, Duitsland
Tel: +49 (0)4792 93400
[email protected]
https://johann-koester.de/