De topmannen van Plus, Jumbo en een medeoprichter van Picnic pleitten even geleden voor het afschaffen van de verplichting om productetiketten in het Nederlands te plaatsen. Ze stellen voor om uniforme etiketten in de EU in te voeren om stijgende inkoopprijzen beter te kunnen beheren. Ze wijzen erop dat etiketten in meerdere talen bijdragen aan prijsverschillen tussen landen. GroenLinks-PVDA wil nu met een wijziging van de Warenwet zorgen dat ook
producten met een label in het Engels, Duits of Frans in Nederland verkocht kunnen worden. Op die manier kunnen ook 'buitenlandse producten' in Nederlandse winkels verkocht worden, waardoor de prijzen voor boodschappen, zo stellen ze, omlaag gaan.
Prijzen in het buitenland fors lager
Prijzen in Nederlandse supermarkten liggen vaak veel hoger dan in omringende landen. De voorbeelden van goedkopere prijzen voor exact dezelfde producten bij de supermarkt of drogist zijn groot, zo geeft de partij aan. Kamerlid Jesse Klaver: "Heel veel mensen hebben moeite om rond te komen en dat heeft alles te maken met de gestegen kosten van het leven. Aan de kassa bij de supermarkt of drogist betaalt de consument zich blauw, terwijl multinationals miljoenenwinsten maken dankzij de hoge prijzen. Het is niet uit te leggen dat producten die je in een Nederlandse supermarkt koopt fors duurder zijn dan exact dezelfde producten in Duitsland of Belgiƫ. De politiek kan dit niet op zijn beloop laten. Het is hoog tijd dat de Tweede Kamer in actie komt om de dagelijkse boodschappen betaalbaar te houden."
Om de macht van de producenten te breken en het prijsverschil met het buitenland te reduceren wil Klaver de Warenwet aanpassen. Voortaan zouden ook producten met Engels, Duits of Frans op het etiket in Nederland verkocht moeten kunnen worden. Wel worden verkopende partijen verplicht om label informatie in het Nederlands op hun website te publiceren als de verkochte producten labels bevatten die uitsluitend in het Duits, Engels of Frans zijn. Op die manier verwacht Klaver de positie van Nederlandse supermarkten tegen grote producenten van levensmiddelen te versterken, waardoor zij een eerlijke prijs voor producten kunnen afdwingen, of desnoods producten uit Belgiƫ en Duitsland kunnen opkopen en tegen een vergelijkbare prijs in Nederland kunnen aanbieden. Klaver: "Voor mij staat het belang van de Nederlander voorop die zijn dagelijkse boodschappen doet. Geen woekerwinsten over de rug van mensen die consumenten. Deze wetswijziging kan een bijdrage leveren om daar een eind aan te maken."
Bron: GroenLinks-PVDA