"Nederland beschikt over de expertise, technologieën en netwerken die nodig zijn om Moldavië te ondersteunen bij het verbeteren van de productiviteit en kwaliteit van haar tuinbouwsector", vertelt Jos Leeters van HollandDoor. Op donderdag 27 maart vindt in het World Horti Center in Naaldwijk een kansenseminar plaats over de tuinbouwsector in Moldavië. De bijeenkomst richt zich op bedrijven en instellingen die actief zijn in de internationale tuinbouw, inclusief onderzoek, onderwijs en advisering.
Jos vertelt dat Moldavië een rijke tuinbouwtraditie heeft. "Het is een kleine speler in de wereldwijde tuinbouw, maar heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een sterke speler in de Europese fruitsector. Zo is Moldavië tegenwoordig de grootste exporteur van verse pruimen in de Europese markt."
In het licht van de weg richting lidmaatschap van de Europese Unie, ontstaan er meer kansen voor en in Moldavië om zaken te doen of samen te werken. "Echter, de ontwikkeling van de sector wordt beperkt door verschillende factoren, waaronder de beperkte schaalgrootte, onvoldoende kennis en toepassing van moderne teelt- en naoogsttechnieken, mede ook vanwege klimaatverandering. En tevens een zwakke marketingkracht en onvoldoende zichtbaarheid op Europese markten. Nederland beschikt over de expertise, technologieën en netwerken die nodig zijn om Moldavië te ondersteunen bij het verbeteren van de productiviteit en kwaliteit van haar tuinbouwsector."
Een recente studie in opdracht van de Nederlandse ambassade in Chisinau en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) wijst op kansen in de Moldavische tuinbouw voor Nederlandse bedrijven. De mogelijke toetreding van Moldavië tot de Europese Unie biedt perspectief op samenwerking en uitbreiding van de markttoegang. "De belangrijkste sectoren waar mogelijkheden liggen zijn de fruit- en groenteketen, inclusief toelevering, teelt in de vollegrond en kassen, en de naoogstfase. Daarnaast zijn er kansen in klimaatadaptieve landbouw, waterbeheer en kennisdiensten zoals training en advisering", vertelt Jos. De studie zal aan de deelnemers van het seminar worden verstrekt. Tijdens het seminar worden ook marktontwikkelingen, samenwerkingsmogelijkheden en contacten met lokale spelers besproken.
Het kansenseminar is interessant voor bedrijven en instellingen die actief zijn in de tuinbouw (inclusief onderzoek, onderwijs en advisering), ongeacht of u al ervaring hebt in Moldavië of in de bredere regio (denk aan Roemenië, Hongarije, Polen, Bulgarije, Oekraïne, Georgië). U ontvangt informatie over ontwikkelingen en kansen in alle sub-sectoren van de Moldavische tuinbouw en u leert welke spelers actief zijn in de sector en hoe u met hen in contact kunt komen.
Registreren voor het seminar kan door een e-mail te sturen naar Jos Leeters via [email protected] De deadline voor registratie is 20 maart 2025. De voertaal is Engels en deelname is kosteloos.