In 2010 werd het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening afgeschaft: Nederland was af. Vijftien jaar later – en een stikstofcrisis, woningcrisis en een nieuw ministerie van VRO rijker – wordt op 26 maart, in De Balie in Amsterdam, de volgende vraag gesteld: kunnen we dat eigenlijk nog, ruimtelijke ordening? Oud landbouw-minister Cees Veerman, Directeur Food & Agri bij de Rabobank Alex Datema en econoom Krijn Poppe schuiven aan.
Grond in Nederland is schaars en duur. Boeren, energiebedrijven en woningzoekenden lopen tegen dezelfde fundamentele uitdaging aan: een gebrek aan grondpolitiek. Jarenlang werd de regie op de ruimte overgelaten aan lokale overheden en commerciële partijen, maar nu probeert de overheid weer grip te krijgen op de ruimtelijke inrichting van Nederland. Is dat nog mogelijk? Of dreigt een toekomst waarin Nederland een rommelig doe-het-zelf-landschap wordt, waar het recht van de sterkste geldt?
Over de ontwikkelingen in de glastuinbouw sprak Veerman zich in het verleden ook uit. Ook toen ging het over grond, over herstructurering in Westland die maar niet echt wilde lukken. Nog altijd niet, want het ontwikkelbedrijf HOT is inmiddels niet meer.
Op woensdag 26 maart brengt De Balie experts, beleidsmakers en het publiek samen om te discussiëren over de toekomst van ruimtelijke ordening in Nederland. Hoe zorgen we ervoor dat ruimte eerlijk en efficiënt wordt verdeeld? En welke lessen kunnen we trekken uit het verleden?
Bron: De Balie