De eerste regionale asperges zullen volgens de berichten van de respectieve regionale verenigingen eind maart in veel teeltgebieden in Duitsland verkrijgbaar zijn. Dit betekent dat het seizoen dit jaar landelijk iets later van start gaat dan vorig jaar.
Baden-Württemberg: "Geen extreem vroege start van het seizoen"
Asperges uit Baden-Württemberg zullen dit jaar waarschijnlijk pas op zijn vroegst half maart op grote schaal verkrijgbaar zijn. De winter was de koudste sinds 2017 en de grond was als gevolg daarvan bevroren, aldus Simon Schumacher, directeur van Verband Süddeutscher Spargel- und Erdbeeranbauer. Bovendien was het de laatste tijd wisselvallig weer met weinig zon.
De zon is echter nodig om de folietunnels boven de asperges op te warmen en zo de groei van de aspergeplanten te stimuleren. "Daarom denk ik niet dat het een extreem vroege start wordt", vertelde Schumacher aan DPA, verwijzend naar de verwachte start van het seizoen. Op zijn vroegst kunnen asperges midden tot eind maart worden verwacht op de beste locaties, zoals de regio's rond Heidelberg, Karlsruhe en Bruchsal. "Het hangt allemaal af van het weer."
Hessen: eerste regionale asperges tegen het einde van de maand
De aspergeoogst in Hessen zal dit jaar later beginnen dan vorig jaar. "Het zal ongeveer twee tot drie weken duren voordat de eerste asperges geoogst kunnen worden", zegt een woordvoerster van de Hessische Bauernverband. Vorig jaar startte de oogst begin maart. Dat het deze keer langer duurt, komt volgens de vereniging door de temperaturen. Het is nog te koud bij de wortels. Maar als het weer zonniger wordt, kan de oogst snel beginnen, aldus de woordvoerder. De officiële opening van het aspergeseizoen is dan op 3 april.
Rheinland-Pfalz: "De noodzakelijke koudeprikkels waren aanwezig"
Aspergetelers in Rijnland-Palts verwachten dit jaar een iets vertraagde start van de oogst. "In Rheinhessen en de Pfalz zal de oogst waarschijnlijk niet voor eind maart beginnen", vertelde Andreas Köhr, adjunct-directeur van Rheinland-Pfalz-Südfälzer Landwirtschaft, aan het Duitse persbureau. Tot nu toe zijn de teeltomstandigheden over het algemeen goed geweest. "De nodige koudeprikkels waren aanwezig en ook de watertoevoer was goed." De start van de oogst hangt nu vooral af van het aantal zonuren. Het opwarmen van de grond door zonlicht op de folies is momenteel belangrijker dan de werkelijke temperaturen.
De prijzen hangen ook af van het oogstvolume en de marktomstandigheden. "Vorig jaar was de verhouding tussen vraag en aanbod in evenwicht, maar het is niet mogelijk om een voorspelling te doen voor het huidige jaar omdat te veel factoren onvoorspelbaar zijn", zegt Köhr. Er zijn ongeveer 93 aspergeteeltbedrijven in Rijnland-Palts met ongeveer 1.375 hectare.
Brandenburg: Gehoopt wordt op nog een btw-verlaging in de horeca
Telers in Brandenburg verwachten dit jaar een vroege aspergeoogst vanaf eind maart dankzij de milde temperaturen. Op de velden zijn de voorbereidingen voor het aspergeseizoen al begonnen. "We zijn optimistisch dat we over ongeveer een maand, in het laatste deel van maart, kunnen beginnen met oogsten", zei de voorzitter van de Beelitzer Spargelverein, Jürgen Jakobs, tegen DPA. De folies werden aan het einde van de vorstperiode op de aspergeruggen geplaatst.
"We hebben ons ten doel gesteld de prijzen stabiel te houden", zei Jakobs. Een kilo lokale asperges van goede kwaliteit zal weer rond de €10 tot €12 kosten. Met Pasen zouden de prijzen iets hoger kunnen liggen, op €15 per kilo, zei Jakobs. Volgens hem kiezen meer consumenten al enige tijd voor groene asperges. Jakobs hoopt ook op een verdere verlaging van de btw in de horeca na de regeringswisseling in Duitsland. "Je kunt asperges eten voor €25. We zien echter geen ruimte voor een verdere prijsverhoging in de horeca."
Het aspergeareaal rond Beelitz is sinds 2018 al met een derde teruggebracht tot ongeveer 1.200 hectare.
Beieren: Aspergetelers richten zich op directe marketing
Het bedrijf Waltl in Sandharlanden, regio Kelheim, stelt nieuwe prioriteiten en heeft zich daar de afgelopen jaren aan aangepast. Eén ding is bijzonder belangrijk voor de familie Waltl: ze willen het grootste deel van de taken op het bedrijf met hun eigen arbeidskrachten, d.w.z. hun grote familie, uitvoeren. "We hebben het aspergeareaal verkleind en in ruil daarvoor het cateringbedrijf uitgebreid", zegt commercieel specialist Gabi Waltl over de ontwikkeling van het concept. Samen met haar broer, teler Franz Xaver Waltl, runt ze de directe verkoop en de vakantieonderneming op de boerderij.
De Waltl asperges worden ook verkocht op hun eigen kraampjes tot 200 kilometer verderop en op weekmarkten binnen een straal van 100 kilometer. Daarnaast kopen restaurants binnen een straal van ongeveer 100 kilometer en, via de groothandel in München, lokale supermarkten de fijne groenten. Ongeveer 95% van de omzet van de Waltls wordt gegenereerd door directe verkoop en de horeca - slechts 5% van de omzet komt van de groothandel. De Waltls vertrouwen op een bonussysteem om klanten te behouden en trouwe klanten te belonen: vanaf een aankoopwaarde van €10, in de winkel of bij de verkoopkraam, wordt een loyaliteitspunt toegekend. Zodra de klant 15 punten heeft verzameld, kan hij deze inwisselen voor een tegoedbon van €5 op zijn volgende aankoop en dit wordt goed ontvangen door klanten.