Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Enkitek's Co-Farmer platform:

"Deze technologie is geen luxe, maar een noodzaak om concurrerend te blijven"

Enkitek, een agtechbedrijf uit Barcelona, heeft het Co-Farmer platform geïntroduceerd, een AI-gebaseerde, IoT-gestuurde oplossing die naadloos integreert met bestaande hardware om realtime inzichten en operationele efficiëntie te leveren.

Victor Cantón Ferrer, CEO van Enkitek, en Sales Manager Angeline Watson, delen hun visie voor het platform en hoe zij denken dat het vertical farms, kassen en zelfs vollegrondsteelt zal transformeren.


Het Enkitek team, van links naar rechts: Irina Craicau (Project Manager), Victor Pechobierto (IoT Engineer), Marc Arias Mitjà (Robotics & AI Engineer), Angeline Watson (Sales Manager) en Víctor Cantón Ferrer (CEO & Co-Founder).

Een software-first, aanpasbare aanpak
Cantón Ferrer is duidelijk over de filosofie van het bedrijf en legt uit dat het ontwerp van het platform gericht is op flexibiliteit en kostenefficiëntie. "Co-Farmer is ontworpen om verbinding te maken met elke denkbare sensor of apparaat. Hierdoor kunnen we integreren met bestaande systemen in plaats van dat teeltbedrijven bij elke technologische ontwikkeling nieuwe apparatuur moeten kopen. Een van de grootste uitdagingen voor telers is het vermijden van constante investeringen in nieuwe hardware. Met Co-Farmer kunnen ze gebruiken wat ze al hebben en toch profiteren van de voordelen van AI en automatisering."

Het platform is gebouwd om te werken met een verscheidenheid aan sensoren en hardware, waardoor het compatibel is met de bestaande infrastructuur van het teeltbedrijf zonder dat er dure upgrades nodig zijn. In plaats van hun systemen te reviseren, kunnen telers Co-Farmer eenvoudig integreren in hun huidige opstelling. Of ze nu beginnen met een kleine kit die maximaal 300 apparaten ondersteunt of opschalen naar duizenden apparaten, het platform past zich aan hun behoeften aan.

Watson benadrukt hoe belangrijk dit aanpassingsvermogen is voor de acceptatie door de markt. "We hebben te maken met een sector met zeer kleine marges en we willen niet naar binnen gaan en zeggen: 'Nou, je moet een heleboel dingen veranderen, zodat je nieuwe technologie kunt integreren'. In plaats daarvan richten we ons op het aanpassen aan onze klanten in plaats van hen te dwingen zich aan ons aan te passen. Co-Farmer is ontworpen om in bestaande workflows te passen, waardoor het voor teeltbedrijven gemakkelijker wordt om over te stappen op slimme technologie zonder hun activiteiten te verstoren."

AI inzetten voor datagestuurde inzichten
Het hart van Co-Farmer wordt gevormd door AI, dat gegevens omzet in praktische aanbevelingen. Cantón Ferrer is openhartig over de uitdagingen van het implementeren van AI in de tuinbouw.

"AI is geen magie, het heeft gegevens nodig om effectief te werken. Als je maar vier datapunten hebt, krijg je geen zinvolle voorspellingen. Daarom richten we ons op het helpen van teeltbedrijven om de juiste sensoren te installeren en genoeg gegevens te verzamelen," zegt hij. "Hoe meer informatie het systeem heeft, hoe nauwkeuriger en waardevoller de inzichten na verloop van tijd worden."

Co-Farmer past machine learning-modellen toe die voortdurend evolueren en de nauwkeurigheid verbeteren met elke nieuwe dataset. Dit zorgt ervoor dat teeltbedrijven aanbevelingen op maat ontvangen op basis van hun specifieke omgeving. In eerste instantie detecteert het platform veelvoorkomende problemen, zoals overbewatering, plagen of ziekten, door beelden in de cloud te verwerken. Na verloop van tijd, naarmate er meer gegevens worden verzameld, biedt het systeem steeds nauwkeurigere voorspellingen.

Watson benadrukt dat AI geduld vereist om zijn volledige potentieel te tonen. "Met AI vind ik het heel belangrijk om open en eerlijk te zijn tegen mensen. Dit is geen plug-and-play oplossing die van de ene op de andere dag werkt. Het draait allemaal om het verzamelen van gegevens op de lange termijn", zegt ze. "Hoe meer tijd het systeem heeft om gegevens te verzamelen en te analyseren, hoe beter de inzichten worden. Als een teeltbedrijf onmiddellijk resultaten verwacht zonder het systeem genoeg gegevens te geven, zullen de voorspellingen niet bruikbaar zijn."
Het Co-Farmer dashboard

Zorgen voor betrouwbare connectiviteit
Connectiviteit is voor veel teeltbedrijven een groot probleem, vooral voor bedrijven op afgelegen locaties. "Dit is een groot probleem omdat veel teeltbedrijven geïsoleerd liggen of constructies hebben die signalen blokkeren. We ondersteunen meerdere technologieën om een stabiele communicatie te garanderen," zegt Cantón Ferrer.

"Voor korte afstanden gebruiken we wifi en Zigbee, die goed werken in gesloten omgevingen, en voor lange afstanden integreren we LoRa, een draadloos protocol met groot bereik dat apparaten tot op 10 kilometer afstand met elkaar kan verbinden. Zelfs als een teeltbedrijf zijn internetverbinding verliest, blijft Co-Farmer offline werken, waarbij alle gegevens lokaal worden opgeslagen en gesynchroniseerd zodra de verbinding is hersteld."

Voor meer geavanceerde opstellingen integreert Co-Farmer ook met cloud-gebaseerde netwerken, zodat telers hun teeltbedrijven op afstand kunnen monitoren. Deze flexibiliteit zorgt voor ononderbroken gegevensverzameling en automatisering, zelfs in moeilijke omgevingen.

Rendement op investering en voortdurende ondersteuning
Co-Farmer is ontworpen om de efficiëntie te optimaliseren door middel van automatisering en real-time monitoring, wat volgens Cantón Ferrer leidt tot meetbare kostenbesparingen. "Denk aan een vertical farm, waar belichting, irrigatie en klimaatregeling allemaal moeten worden beheerd. Met Co-Farmer kunnen teeltbedrijven deze processen automatiseren, problemen onmiddellijk detecteren en in realtime reageren. De efficiëntiewinst alleen al kan gelijk staan aan het aannemen van een extra fulltime werknemer, zonder de extra arbeidskosten."

Telers die Co-Farmer gebruiken, hebben tot 20% minder water- en energieverbruik gemeld, wat de impact van AI-gestuurde efficiëntie aantoont. Watson voegt eraan toe dat het niet alleen om automatisering gaat, maar ook om het gebruik van gegevens om betere beslissingen te nemen. "We willen niet een teeltbedrijf binnengaan en telers vertellen dat ze hun schappen moeten verplaatsen of hun manier van telen moeten veranderen om ons systeem te kunnen gebruiken", zegt ze. "In plaats daarvan wil Co-Farmer telers helpen om hun proces te verfijnen, terwijl de activiteiten soepel blijven verlopen. Door telers duidelijke, datagestuurde aanbevelingen te geven, maken we het makkelijker voor hen om de efficiëntie te verbeteren zonder vallen en opstaan."


Het Co-Farmer startpakket

Campagnes voor early adopters
Als onderdeel van de uitrolstrategie biedt Enkitek telers de kans om kennis te maken met het Co-Farmer systeem. "We willen het teeltbedrijven gemakkelijk maken om te beginnen, dus bieden we een speciale campagne aan waarbij early adopters zes maanden gratis softwarelicenties krijgen," legt Cantón Ferrer uit. "Dit geeft ze de tijd om de voordelen van Co-Farmer te ervaren voordat ze zich voor de lange termijn vastleggen. Deze vroege gebruikers krijgen ook met voorrang toegang tot toekomstige updates en AI-verbeteringen." Dit initiatief is erop gericht om de drempel tot toetreding te verlagen, zodat teeltbedrijven de voordelen van AI-gestuurde tuinbouw kunnen verkennen met een minimaal risico.

Cantón Ferrer zegt dat het doel is om een "slimme kostenoplossing" te bieden die kan worden geïntegreerd met de hardware die een teler al heeft, waardoor de overstap naar digitale landbouw praktisch en kosteneffectief wordt.

Watson gelooft dat deze verschuiving onvermijdelijk is nu meer teeltbedrijven het potentieel van AI zien. "Mensen moeten nog steeds wennen aan het idee van AI in de tuinbouw en velen denken nog steeds dat het een sciencefictionconcept is, maar uiteindelijk is AI zo goed als de gegevens die ermee worden gevoed", zegt ze. "Hoe meer telers systemen zoals Co-Farmer gebruiken, hoe duidelijker het zal worden dat deze technologie geen luxe is, maar een noodzaak om concurrerend te blijven in de toekomst van de landbouw."

Voor meer informatie:
Enkitek
Victor Cantón Ferrer, CEO
[email protected]
www.enkitek.eu

Angeline Watson, Verkoopmanager
[email protected]
www.enkitek.eu