Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Greenco herpakt zich:

“Vijf jaar terug niet gedacht dat we deze kant op zouden gaan”

Tholen - Er rollen tegenwoordig niet alleen meer Tommies over de band bij Greenco. Na enkele moeilijke jaren heeft Greenco, dat dit jaar het twintigjarig jubileum van het merk Tommies viert, de strategie namelijk aangepast. Snoeptomaten telen en verpakken doet men nog steeds, maar nog meer dan voorheen is het Westlandse bedrijf ook actief als verpakkingsspecialist. En ondertussen worden nog altijd creatieve keuzes gemaakt.

Op een woensdag medio januari treffen we Jos van Mil en Richard de Jong op kantoor in Honselersdijk. Het is er even hectisch. Greenco stapt over op een nieuw systeem voor salarisbetaling. Zoals dat gaat, zijn er wat opstartproblemen. Om te zorgen dat iedereen die dag netjes zijn of haar salaris krijgt, sluit Richard kort even aan. Daarna moet hij weer door, terug naar zijn computer.

Jos van Mil

Het opstartprobleempje is klein bier vergeleken met de zorgen die er vijf jaar terug, tijdens het vorige jubileumjaar, waren. Greenco zag zich rond die tijd gedwongen meerdere teeltlocaties af te stoten. De snoeptomatenspecialist zat in zwaar weer. Begin 2025 hangt de vlag er weer goed bij. "We zijn weer de oude," zegt Jos, die zelf net terug is na wat gezondheidsproblemen. Met Jos gaat het weer goed, en met Greenco ook.

Greenco verpakt steeds vaker ook voor derden

Het gouden koffertje
De eerste tien jaar van Tommies, het snoeptomatenmerk van Greenco, ging de 'verkoop vanzelf'. Jos glundert erbij als hij aan die mooie tijden terugdenkt. Snoeptomaten waren nieuw, en Greenco was er goed in. In de teelt, maar zeker ook in het in de markt zetten van het nieuwe product. "We groeiden tegen de klippen op. De sneeuwbal begon te rollen en was bijna niet meer te stoppen."

Het bedrijf maakte naam met telkens weer nieuwe ideeën, concepten en verpakkingen. Jos haalt herinneringen op aan reizen naar de PMA, een grote AGF-beurs in de VS. "Dan liepen we [Jos en Jan Zegwaard red.] daar met ons koffertje. Dat hadden we goud gespoten. Klanten vroeger er in die tijd echt naar: 'Neem je je gouden koffer mee?' Die koffer zat vol nieuwe ideeën."


Tommies assortiment

Na de eerste pakweg tien jaar kwam er meer concurrentie voor snoeptomaten. Dat was logisch en verwacht. Greenco zelf was ondertussen een groot concern geworden, met ook een flinke overhead. En toen kwam 2016. Het jaar van de hagelschade. In Someren hagelden in een paar minuten tijd onder meer de kassen van Greenco kapot. "In één klap waren we veertig procent van ons totale oppervlakte eigen productie kwijt." In reactie daarop besloot Greenco snel op zoek te gaan naar alternatieven. Nood breekt wet. "We kochten teelten bij, ook hele belichte teelten kochten we op. In de winter die eraan kwam, wilden we ook productie hebben."


Tommies in de bekende emmers, maar tegenwoordig ook andere groenten.

Tommies anno 2025
Bang om marktaandeel te verliezen door de extreme weersituatie werden, achteraf gezien, niet de beste keuzes gemaakt, erkent Jos. "Toen de markt in 2017 nog meer overspoeld werd met snoeptomaten dan al het geval was, zaten wij vast aan gemaakte afspraken." In de jaren erna nam Greenco afscheid van meerdere teeltlocaties. Greenco ging terug naar de basis. De aandeelhouders, waaronder Jos, zitten inmiddels weer dichter op het stuur, met aan het roer verder twee managers, in de persoon van Richard en Ruud Poels.

Anno 2025 teelt de snoeptomatenspecialist nog op twee locaties in Helenaveen, in Honselersdijk vlak bij de eigen verpakkingslocatie en ook is er nog een kas die gehuurd wordt, in Monster. De spectaculaire opmars van de snoeptomaat is voorbij, en ook bij Greenco werd het stiller. Jos weet dat het bedrijf de afgelopen jaren minder van zich heeft laten horen. Dat komt onder meer omdat het merk Tommies in Nederland veel minder zichtbaar is, legt hij uit. Het merk ligt niet meer in de supermarktschappen. Daar levert Greenco tegenwoordig snoeptomaten onder private label. "Wel kom je Tommies bijvoorbeeld nog tegen bij groentespeciaalzaken, campingwinkels of bij hotelketen Van der Valk. Bij Van der Valk in Utrecht staan nog enkele van onze snoeptomatentaps."


Tommies kleurenmix in 1,5 kilo doos

Nog steeds Sweetelle
De snoeptomaten die Greenco vandaag de dag, via The Greenery, vermarkt, zijn nog altijd van het ras Sweetelle. Best opvallend, zeker nu de markt uit angst voor het ToBRF-virus steeds meer resistente rassen is gaan telen. Ook Greenco heeft in één van de eigen teelten een resistent ras staan. "Het ras dat wij telen is heel belangrijk. Daarmee kunnen wij ons onderscheiden. We telen Sweetelle al vijftien jaar." Als hij nu blind zou proeven, zweert Jos dat hij het ras uit eigen teelt er nog altijd feilloos tussenuit weet te pikken.

De keuze voor het ras, zonder ToBRFV-resistentie, is een risico, erkent hij. "Toch kiezen we er, liefst ook bij de telers met wie wij samenwerken, nog voor." Hoewel Greenco het tegenwoordig met minder eigen teelten doet, is het volume snoeptomaten de laatste jaren stabiel, of zelfs iets gegroeid, zegt Jos. "In de zomer hebben we vier Nederlandse telers die voor ons Tommies telen. De winter is wel lastiger. Daarin hebben we de laatste jaren geen lokale, belichte teelt meer. De snoeptomaten komen van telers in Spanje en Marokko. Het gaat om een fors areaal."


Pand Greenco aan de Zwethlaan in Honselersdijk

Tommies trostomaten
In het buitenland kom je Tommies nog wel volop tegen. "Ik geloof nog steeds in de Nederlandse markt voor snoeptomaten, maar heb wel het idee dat consumenten in het buitenland meer bereid zijn te betalen voor premium. Onze Tommies liggen in Scandinavië bijvoorbeeld nog altijd als premium tegen een hogere prijs in het schap. Ook leveren we bijvoorbeeld aan het Midden-Oosten, IJsland en ook uit Ierland kregen we vragen. En uit Hong Kong, waar we Tommies ook al jaren leveren, wilden ze ook reguliere trostomaten onder het merk Tommies. Dat bieden we nu ook aan."

Over de markt voor snackgroenten is Jos positief, ook in Nederland. "Snackgroenten zijn een blijvertje. De supermarkten liggen er vol mee." Tegelijkertijd is dat ook de uitdaging. "De snoeptomaat is een commodity geworden in Nederland. Je ziet nagenoeg geen merken meer in het AGF-schap in Nederland." Als opvallende uitzondering in de kasgroenten noemt Jos Looye. "Zij zijn echt onderscheidend. Dat kopieer je niet zomaar. Dat vind ik knap."


Snoeptomaten Sweetelle

Voor de snoeptomaat is arbeid een uitdaging. "Arbeid is duur. Voor de 6 à 7 euro waar ze hier nog net een kwartiertje voor werken, werken ze in Marokko de hele dag." De concurrentie is groot. Hierdoor is de prijs de afgelopen jaren gezakt. "Je moet mee, maar tot hoe ver kun je mee?" Zelf werkt Greenco ook al jaren met telers in Spanje en Marokko. "Ze telen er echt een goed kwalitatief product, maar het is wel een ander product."


Tommies snackkomkommers

Nieuwe samenwerkingen
Zelf is Jos van oudsher altijd veel bezig geweest met verpakkingen. Dat doet hij nog steeds. Hij noemt het 'zijn hobby', creatief bezig zijn. Tegenwoordig wordt die creativiteit ook meer intern ingezet. "Ik heb het bar naar mijn zin in mijn huidige rol." De organisatie is de afgelopen jaren aangepast, nu Greenco minder eigen teelt heeft, en meer is gaan verpakken, ook voor derden. "Ruimte voor nieuwe ideeën is er tegenwoordig minder. Het schap is ook al behoorlijk vol. De klant wil vooral topseal. Volledig in karton verpakken is lastig. De klant wil het product graag goed zien, en ook blijkt er bij in karton verpakken nog meer handwerk te komen kijken."


Tommies verpakking karton

Toch ligt de focus meer dan voorheen op verpakken, en dat komt omdat Greenco zichzelf een nieuwe rol heeft aangemeten, als specialist in het verpakken van allerhande kasgroenten. "We verpakken bijvoorbeeld al twee jaar de standaard trostomaten voor Jumbo en Hoogvliet, verpakken komkommertjes, snackpaprikaatjes en dit jaar voor het eerst ook lange komkommers. Het gaat om lange komkommers van een teler die zich bij ons meldde met de vraag of wij ook die konden verpakken. Wij gaan de komkommers dit jaar voor deze teler in krimpfolie verpakken. En wie weet trekt ook dat weer nieuw werk naar ons toe."

Voor HelloFresh zorgt Greenco de laatste jaren dat er tomaten in hun groentepakketten zitten. "Tegenwoordig ook onze eigen tomaatjes. En het is leuk als ze mij vragen om dan direct ook mee te denken over het verpakken." Ook bijzonder is de samenwerking met een andere, nieuwe naam in de AGF-retail, Picnic. "Wij zijn afgelopen jaar verlaadplek voor een deel van de groenten en het fruit van Picnic geweest. Ook dit jaar hopen we dat weer te zijn. De gesprekken lopen nog."


Verpakkingshal Greenco

Verhaal tuinbouw vertellen
Na een uurtje zijn we weer bijgepraat met Jos. Die ochtend heeft hij net ook iemand van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland bijgepraat. Over Tommies, maar ook over de Nederlandse tuinbouw in zijn geheel. Hij doet dat graag en benadrukt dat het belangrijk is om 'als tuinbouw Nederland' het verhaal te vertellen. Vanuit RVO wordt gewerkt aan zo'n verhaal over de tuinbouw. Een bezoekje aan Tomatoworld, de demolocatie waarbij Jos betrokken is en die om de hoek bij Greenco ligt, kwam hiervoor goed van pas. "Ik help graag om het verhaal van de tuinbouw te vertellen. Maar nog mooier is het als mensen van buiten, zoals de dokters van Caring Docters, vertellen over de gezondheidsvoordelen van groenten en fruit."

Vijf jaar terug wist men op kantoor in Honselersdijk nog niet dat het deze kant op zou gaan, geeft Jos aan. De heroriëntatie is goed uitgepakt. De vrachtwagens rijden nog steeds af en aan in Honselersdijk, alleen niet altijd meer met Tommies erop. Of erin. "We hebben hier een prachthal staan en kunnen daar goed mee vooruit." Opnieuw groeien met eigen kassen verwacht Jos niet direct meer. Groei an sich sluit hij niet uit. "Maar dan eerder door onze bestaande samenwerkingen met telers."

Dit artikel verscheen eerder in editie 2, 39e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl.

Voor meer informatie:
Greenco
[email protected]