Het moderne tuinbouwbedrijf Höfler Gemüse in het Duitse Neurenberg oogst het hele jaar door minikomkommers uit belichte teelt, in de periodes met weinig licht tot maart. "Sinds 2021 belichten we onze mini-komkommers op een areaal van 1,7 hectare. Hoewel de vraag naar minikomkommers in de winter lager is, is deze redelijk constant. De gestegen energiekosten hebben hier echter een grote impact. Zolang we goede opbrengsten en prijzen hebben, kunnen we deze extra kosten tot op zekere hoogte opvangen, hoewel we daar in het seizoen van vorig jaar (2024) niet in zijn geslaagd. Achteraf gezien zou ik de investering niet opnieuw doen. Toen we destijds in de belichting investeerden, lagen de gasprijzen nog op een relatief laag niveau, waardoor de berekening natuurlijk niet te vergelijken was met de huidige stand van zaken", legt Simon Höfler uit, die samen met zijn twee broers het bedrijf bestuurt.
Klik hier voor de complete fotoreportage van de telerstour door zustersite Freshplaza.de.
Coeur de Boeuf
Gebrek aan HR-rassen in tomatenteelt
"We hebben het voordeel dat we relatief vroeg op de markt zijn met tomaten en paprika's. Vergeleken met de meeste van onze collega's hebben we een groter marktaandeel. Ten opzichte van de meeste van onze collega's planten we zo'n zes weken eerder en zijn we uiteindelijk zo'n drie tot vier weken eerder op de markt. Hierdoor hebben we een zeker concurrentievoordeel tegenover van de retail", vervolgt Höfler.
De regionale uitbraak van het gevreesde tomatenvirus (ToBRFV) in de commerciële tuinbouw was ook een grote zorg voor Höfler. "Gelukkig zijn we tot nu toe gespaard gebleven van het virus. We hebben overwogen om nieuwe, resistente rassen te planten. Het probleem is echter dat er nog steeds geen goed alternatief is voor de Coeur de Boeuf, die qua volume een van onze belangrijkste tomatenrassen is. We blijven ook vertrouwen op de beproefde rassen van cherrytomaten en datterino bij gebrek aan alternatieven. We zijn al overgestapt op HR-rassen voor trostomaten in het seizoen 2024, maar de opbrengsten zijn aanzienlijk lager dan de resultaten van de oude rassen", vat de tomatenteler samen.
Simon Höfler kweekt ongeveer 8 hectare onder glas (waaronder 4,7 hectare komkommers, 2,3 hectare tomaten en iets minder dan 1 hectare paprika's) en verkoopt zijn opbrengsten zowel via de nabijgelegen Franken-Gemüse als zelfstandig aan de retail en Beierse groothandelsmarkten. Citroengras wordt ook op kleine schaal geteeld.
Dalende gemberteelt
Naast de teelt onder glas van vruchtgroenten en veldsla richt de familie Höfler zich sinds vijf jaar ook op de teelt van verse gember. Höfler: "Nadat we ons bewust werden van de afzetmogelijkheden voor regionale gember op de groothandelsmarkt, werd het areaal relatief snel uitgebreid. Tijdens de teelt bleek echter dat wisselteelt een behoorlijke uitdaging is, d.w.z. als hetzelfde areaal meerdere keren wordt beplant, neemt de opbrengst aanzienlijk af. Helaas is slechts één van de oorspronkelijke gemberteelten geschikt voor de productie van gember. Helaas is er nog maar één van de oorspronkelijke retailklanten overgebleven die onze producten op de lijst had staan, waardoor de tonnages aanzienlijk zijn afgenomen."
Vorig jaar heeft dit er al toe geleid dat we producten moesten vernietigen. "Als gevolg daarvan hebben we besloten om onze teeltcapaciteit dit jaar terug te brengen van ongeveer 0,7 hectare naar ongeveer de helft." De nodige jonge gemberplanten worden zelf vermeerderd en vanaf week 13 geplant. De oogstperiode loopt van eind juli tot begin december. Ze worden zowel los op de markt gebracht via de groothandel als verpakt in eenheden van 250-300 gram in de retail.
De belichte kas: Half februari werd de kas gevuld met nieuwe minikomkommerplanten.
Voor meer informatie:
Simon HöflerHöfler Gemüse
Spargelfeldweg 1
90425 Nürnberg, Duitsland
Tel: +49 (0)911 3770641
[email protected]
www.hoeflergemuese.de