Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Geïntegreerde aanpak nodig voor bestrijding van zwart wortelrot in veldsla

Op vrijdag 21 februari 2025 vond het slotevent van het tweejarige EIP-project BerkVeld plaats bij Inagro. Dit project richtte zich op de problematiek van zwart wortelrot in veldsla, veroorzaakt door de Berkeleyomyces-schimmel. Tijdens het evenement werden de belangrijkste bevindingen en resultaten gepresenteerd. De schimmel blijkt wijdverspreid in Vlaanderen en aanwezig op alle bezochte veldslabedrijven. Verschillende maatregelen, zoals rassenkeuze, teeltwissel en bodembehandelingen, werden onderzocht om de schimmel te bestrijden. De bevindingen benadrukken dat een geïntegreerde aanpak noodzakelijk is om deze hardnekkige schimmel effectief aan te pakken.

Meer kennis over de schimmel
Het project onderzocht de verspreiding en vermeerdering van de Berkeleyomyces schimmel. Zo bleek dat de schimmel wijdverspreid is in Vlaanderen en op ieder bezocht veldslabedrijf aanwezig is. Er is een verschil in aantastingsgraad tussen de veldslabedrijven, maar overal werd dezelfde Berkeleyomyces variant, rouxaie, teruggevonden.

Tijdens de studiedag duidde Esther Geukens (PSKW) de problematiek met de Berkeleyomyces basicola variant in Japanse hulst, wat de wereldwijde verspreiding van de schimmel benadrukt.

Rassenkeuze weinig impact
Elise Tardy (Inagro) gaf uitleg over hoe de schimmel zich uit in de veldslateelt en hoe je deze kan herkennen. Verschillende acties werden onderzocht om de schimmel te remediëren en te voorkomen. Onder andere rassenkeuze. Zo bleek dat sommige rassen minder zwaar worden aangetast door Berkeleyomyces, maar er is geen enkel ras dat volledig resistent is.

Teeltwissel biedt perspectief
Hoewel de Berkeleyomyces schimmel meerdere gewassen kan aantasten, kunnen alternatieve gewassen zoals rucola, radijs, babyleaf spinazie en rode eik als tussenteelt of teeltwissel worden ingezet. Uit proeven bleek dat deze gewassen niet worden aangetast door de Berkeleyomyces schimmel aanwezig in veldslaserre's en dat de schimmel zich erop ook niet kan vermeerderen. Een teeltwissel kan dus te overwegen zijn in zwaar aangetaste gronden.

Bodembehandelingen beperkte oplossing
Tinne Dockx (PSKW) presenteerde de resultaten van verschillende bodembehandelingen. Behandelingen zoals Basamid, kalkcyanamide en biofumigatie gaven beperkte kortstondige resultaten tegen de schimmel, wat aangeeft dat een combinatie van verschillende maatregelen nodig is om de aantasting in te perken.

Verder onderzoek nodig
De bevindingen van het BerkVeld project benadrukken dat er geen enkele actie of techniek voldoende helpt tegen een Berkelyomyces aantasting. Een combinatie van verschillende maatregelen en een geïntegreerde aanpak per bedrijf zijn essentieel. Verder onderzoek is noodzakelijk om deze prangende problematiek aan te pakken.

Bekijk de presentatie

Bron: Inagro

Publicatiedatum: