De Universiteit van Granada heeft samen met onderzoekers van andere instellingen een studie uitgevoerd naar het effect van kunstmatige suikerverstrekking op de interactie tussen mieren en bladluizen in de kasteelt.
Het onderzoek betekent een belangrijke stap vooruit in de biologische bestrijding van bladluizen in kassen. De wetenschappers wilden testen of mieren, wanneer ze toegang krijgen tot hoogwaardige suiker, minder geneigd zijn om bladluizen te beschermen en in plaats daarvan juist als natuurlijke vijanden gaan optreden.
Mieren die bladluizen verzorgen, verminderen de effectiviteit van natuurlijke plaagbestrijders. Dit is een probleem voor telers die geïntegreerde gewasbeschermingsstrategieën toepassen als alternatief voor chemische middelen. Als mieren de natuurlijke vijanden van de bladluizen weren, wordt plaagbestrijding moeilijker. Dit kan leiden tot een grotere afhankelijkheid van insecticiden, met mogelijke risico's voor de verkoopbaarheid van de oogst.
De relatie tussen mieren en bladluizen is echter complex. Afhankelijk van de hoeveelheid en kwaliteit van de honingdauw die de bladluizen produceren en van andere suikerbronnen, kunnen mieren hun gedrag aanpassen. Ze kunnen van verzorgers veranderen in jagers die zich voeden met de bladluizen.
Om dit te testen, voerden onderzoekers proeven uit met paprikaplanten die waren besmet met de bladluis Aphis gossypii. De experimenten vonden plaats in vier kassen waar van nature de mier Tapinoma ibericum aanwezig was. De metingen werden uitgevoerd over drie periodes, verspreid over twee jaar.
De resultaten laten een duidelijke afname zien in het aantal bladluizen en een toename van predatie door mieren op planten met extra suiker. Wel verschilden de effecten per kas en per seizoen. Dit wijst erop dat er nog andere factoren meespelen. Daarom is verder onderzoek nodig om te begrijpen welke omstandigheden dit proces beïnvloeden.
De studie is gepubliceerd in BioControl, het officiële tijdschrift van de International Organization for Biological Control (IOBC), en is te raadplegen via de volgende link: https://link.springer.com/article/10.1007/s10526-024-10294-x
Voor meer informatie:
Francisca Ruano Díaz
Universidad de Granada
Tel: +34 958 241000 (Spanje)
[email protected]