Tholen - Waarom staan 'we' tegenwoordig eigenlijk in Berlijn? Tijdens ons rondje tuinbouwtechniek op Fruit Logistica werd ons deze week die vraag gesteld. Hieronder een stukje geschiedenis. Op misschien wel een brakke vrijdag, bijvoorbeeld na een mooi feestje op de Berlin Party, lekker om drie dagen beurs mee af te sluiten, bij nog één laatste biertje.
We, dat zijn de techniekbedrijven gericht op de glastuinbouw. Veel Nederlanders, ook veel Westlanders. Met wie je vervolgens zo'n 700 kilometer verderop staat te praten over Kreekrug of Koekoekspolder. Best bijzonder.
LetsGrow.com was er vroeg bij om op het belang van data voor de tuinbouw te wijzen. In Berlijn, in Hollandhal 3.2, kom je het groen van de Vlaardingers al jaren tegen.
Koeien
Dat de Nederlandse AGF-handel naar Berlijn trekt, is dat net per se. Duitsland is een grote afnemer van Nederlandse groenten en fruit, of van via Nederlandse bedrijven hierheen gehaalde exoten. Want Nederland, is een handelsland, en een spil in de AGF-handel.
In 1926 vond de eerste Grüne Woche plaats. Volgend jaar honderd jaar geleden. Tegenwoordig is dat de internationaal vakbeurs voor levensmiddelen, landbouw en tuinbouw. Nederland is steevast van de partij, om te laten zien wat men in huis heeft, aan kasgroenten, vollegrondsgroenten, fruit, maar zeker ook wat men kan als spil in het AGF-handelsweb. De avocado's? Ook die komen via Nederland naar het AGF-schap.
Dit jaar vond de Grüne Woche plaatst van 17 t/m 26 januari. Niet lang daarna start de Fruit Logistica. De eerste editie van deze hard gegroeide beurs is gehouden in 1993. De eerste edities van Fruit Logistica vonden, volgens de overlevering aan de hand van enkele vroege vogels uit België, nog plaats in de 'catacomben' van de Grüne Woche. De koppeling aan die andere beurs was overduidelijk. "Als wij bij ons de hal uitgingen, zaten we bij de koeien."
Kassenbouwers, zoals Van der Hoeven, weten Fruit Logistica elk jaar weer goed te vinden. Het zijn van oudsher zeer internationaal opererende bedrijven. Overal ter wereld zijn ze te vinden, en staan Nederlandse kassen.
Steeds iets meer techniek en tuinbouw
Fruit Logistica ontstond als een nieuwe beurs, volledig gericht op exporteurs en importeurs van groenten en fruit. Met de jaren groeide de beurs al snel uit van lokaal en Duits naar groot en internationaal. Sinds 2004 is de beurs los van de Grüne Woche.
Ook de tuinbouwtechniek ontdekte de beurs. Steeds iets meer techniekbedrijven waren in de Hollandhal te vinden. In de eerste fotoreportage van GroentenNieuws vanaf de beurs, in 2007, zie we techniek nog weinig terug. In de jaren daarna duikt er stilaan wel wat meer tuinbouw op. Vorig jaar, tijdens de viering van 25 jaar Holland Fresh Group Paviljoen, werd stilgestaan bij de groei van een handjevol bedrijven in 1999 naar 156 deelnemende bedrijven op 3200 vierkante meter in 2024. En ook in 2025 zat de beurshal weer goed vol.
De eerste echte tuinbouwreportage uit Berlijn maakten we namens GroentenNieuws in 2014. HortiDaily was er in 2013 nog een jaartje eerder bij. Niet toevallig het jaar na de laatste Horti Fair. Die internationale beurs gericht op tuinbouwtechniek stopte, en als verzamelplek voor handel en ook internationale telers zag Fruit Logistica daarna het aantal techniekpartijen toenemen.
Hortilux is de laatste jaren steevast van de partij in de Hollandhal
Mooie mix
Vandaag de dag is er sprake van een mix tussen handel en techniek in Hollandhal 3.2. De beursposities zijn dit jaar gehusseld. Bedrijven staan op een andere plek. Op dat soort momenten hoor je uit tuinbouwhoek dingen als 'hier sta ik beter, dan tussen de champignons en citroenen'. Andersom mijmert de AGF-handel weleens over de tijden zonder kassenbouwers in de beurshal in Berlijn.
De meeste tuinbouwtechniek is inmiddels te vinden in hal 3.1. De combinatie tussen AGF-handel, telers die naar Berlijn trekken om hun relaties te onderhouden en techniek werkt goed. Techniekbedrijven komen graag naar beurzen waar telers, hun klanten, zijn.
Vandaag de dag is dat steeds moeilijker. Telers lopen de beurzen niet meer plat. Techniekbedrijven zijn ondertussen steeds internationaler gaan opereren. Juist ook internationale klanten treffen is waarvoor bedrijven naar Berlijn komen. Of zoals een van de beursbezoekers het woensdag stelde: "Ik probeer in Berlijn juist met de mensen te spreken die ik om de hoek in Westland niet ook kan spreken. Dat is wel gezellig, maar het is niet waarvoor ik naar Fruit Logistica kom uiteindelijk."
Reageren of nog mooie verhalen over de opmars van tuinbouw en techniek in Berlijn? Dat kan op [email protected].
ABZ Seeds is overgenomen door Planasa. Nieuws van vlak voor de beurs.