Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Snel implementeerbaar en flexibel standaard ERP-systeem voor AGF-importeurs

Tholen - Toen Zest vorig jaar vernam dat Capespan op zoek was naar een ander ERP-systeem, nam het prompt contact op om de eigen oplossing voor te stellen. "Op 1 december jongstleden is Capespan bij ons live gegaan," zegt Alexander Schrijvershof, "na een implementatieperiode van nauwelijks drie maanden. Hun citrusseizoen was net afgelopen. Dat de druk op de voorraadkamers minder groot was, was mooi meegenomen."

Capespan is een exporteur van druiven, citrus en hardfruit met eigen teelt in Zuid-Afrika en Namibië en relaties met leveranciers in Zuid- en Midden-Amerika, India, Spanje en Egypte. Ruim de helft van het fruit dat Capespan naar klanten wereldwijd verzendt, wordt geoogst in Zuid-Afrika op een areaal van ruim 10.000 hectare. Een grote speler dus. "Ja, daar hebben wij het nieuwe ERP-systeem voor mogen uitrollen. Het wordt niet alleen gebruikt in Zuid-Afrika, maar ook in de kantoren in België, Duitsland, Oostenrijk, Engeland en Rotterdam. Voor de vergaderingen zaten we eens in de veertien dagen in Hamburg, met het hoofdkantoor in Kaapstad verliep het contact doorgaans via Teams," zegt de oprichter en directeur van dit IT-bedrijf uit Ede.

ERP-systeem voor AGF-importeurs
"Bekijk als groente- en fruitimporteur realtime je voorraden, betalingen, kwaliteitsclaims en resultaten, via desktop of mobiel," stelt Alexander, die sinds 2020, na acht jaar ontwikkeling van een ERP-systeem op maat van het AGF-bedrijf Schrijvershof, waar hij toen werkzaam was, met Zest ook andere ondernemingen in de sector voorziet van software voor hun bedrijfsprocessen.

"Specifiek voor Capespan hebben we via EDI-verbindingen een aantal koppelingen gelegd naar koelhuizen en naar inpakkers waar ze mee werken, onder meer hier in Nederland. En het mooie aan het project is dat deze Zuid-Afrikaanse exporteur ons de gelegenheid heeft geboden om onze module Work Orders – voor het verpakken van fruit – verder te ontwikkelen en te optimaliseren, aangezien het gros van hun fruit bestemd is voor supermarktketens. Vanaf de order die binnenkomt van de retailer tot de order die uitgaat naar de ompakkers, daar bestaat nu een vlotte oplossing voor."

Standaardoplossing
De software die Zest zijn klanten aanbiedt, is gebaseerd op Business Central, het cloudplatform van Microsoft. "Zolang een klant internet heeft, kan hij altijd en overal aan de slag met Zest. De tijd is voorbij dat het programma lokaal op de server bij de klant werd geïnstalleerd en daarna een hoop maatwerk werd geleverd. Dit was zo bij Navision, de voorganger van Business Central. Maar maatwerk heeft het nadeel dat het systeem op termijn minder flexibel blijkt. Naar een volgende versie gaan, was moeilijk, omdat er heel veel moest worden omgebouwd. Daarnaast was de implementatietijd lang, soms wel een jaar of langer," legt Alexander uit.

Business Central biedt een standaardoplossing, waarop Zest zijn modules bouwt. "Al onze klanten werken op hetzelfde systeem, dat bovendien up-to-date wordt gehouden. Zo komen de aanpassingen, die we nu gemaakt hebben voor Casespan, in het voorjaar naar de andere klanten toe. En omdat klanten vaak al een eigen Microsoft-omgeving hebben, met logins voor accounts, is het fundament aanwezig waarop meteen kan worden voortgebouwd. Ook back-ups maken is geen gedoe meer, dat gebeurt automatisch in de cloud."

Klantenmiddagen
Elk kwartaal houdt Zest een klantenmiddag, waarop het luistert naar de behoeften en een stukje training verzorgt. "Daar horen we welke modules er nog ontwikkeld moeten worden of welke koppelingen met externe partijen nuttig kunnen zijn. Zo stellen we wat betreft de kwaliteitskeuring een API met QC One of FreshControl voor. Voor het elektronisch uitwisselen van gegevens zoeken we de samenwerking met koelhuizen, ompakkers en andere logistieke dienstverleners. Het heeft geen zin altijd zelf opnieuw het wiel te willen uitvinden. Een goede koppeling met externe partijen is vaak veel waardevoller. Daar precies ligt ook de kunst: aansluiting zoeken met zoveel mogelijk partijen. Als de boot vertraging oploopt, dan is het handig dat die info meteen in het eigen ERP-systeem wordt doorgeschoten en de klant automatisch wordt gewaarschuwd."

In die zin is Zest momenteel aan het bekijken of het de komende maanden het Warehouse Management System (WMS) dat in Business Central zit verder gaat ontwikkelen of voor een samenwerking met een partner opteert. "We krijgen best wel wat vragen van AGF-bedrijven met een eigen logistieke operatie."

Online omgeving voor informatieoverdracht
Om de klanten op een eenvoudige wijze inzicht te geven in de ruime mogelijkheden van het ERP-pakket en op de hoogte te houden van de nieuwste ontwikkelingen, is Zest bezig met het creëren van een online omgeving, een portaalachtige community tool. "Het doel is kennis te delen en vast te houden, want in het geval van personeelsverloop bij klanten verdwijnt de kennis natuurlijk. Vanaf dit jaar wordt ook maandelijks een release voorzien, met geautomatiseerde testen. Klanten kunnen die vooruit bekijken met bètaversies, zodat ze optimaal profiteren van de nieuwe functionaliteiten die we toevoegen. Bovendien, als we niet vertellen wat nieuw is en hoe het werkt, wordt het vaak niet benut. Niet alleen je software moet kloppen, ook alles eromheen, en dat houdt een stukje training of informatieoverdracht in, al is het maar in een korte toelichting," besluit Alexander.

Dit artikel verscheen eerder in editie 1, 39e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl.

Voor meer informatie:
Zest
Nieuwe Kazernelaan 2 D41 (D11)
6711 JC Ede
Tel: +31 85 130 38 84
[email protected]
https://zest-erp.com/nl/