Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Moleculaire marker ontwikkeld om stevigere aardbeirassen te selecteren

Een team onderzoekers van de groep Aardbeienveredeling en Biotechnologie van het Andalusische Instituut voor Onderzoek en Training op het gebied van Landbouw, Visserij, Voeding en Biologische Productie (Ifapa) in Malaga heeft specifieke gebieden in het genoom van de aardbei geïdentificeerd die de stevigheid verbeteren, waardoor een moleculaire marker kon worden ontwikkeld die kan worden gebruikt om efficiënter aardbeirassen te selecteren die 50% steviger zijn.

In deze studie werden 124 verschillende aardbeien uit de Fragaria-kiemplasmabank in het Ifapa-centrum in Malaga geanalyseerd. Het onderzoek evalueerde 26 agronomische en kwaliteitskenmerken van de vrucht, zoals grootte, stevigheid, suikergehalte en vitamine C. De resultaten van het onderzoek hebben laten zien hoe de aardbei in staat is geweest om 50% stevigere vruchten te produceren.

De resultaten van het werk hebben aangetoond hoe genetische verbetering ten goede is gekomen aan aspecten zoals vruchtgrootte en stevigheid, hoewel dit een negatieve invloed heeft gehad op andere belangrijke eigenschappen zoals suikergehalte of vitamine C.

Bovendien werden specifieke regio's van het genoom van de aardbei geïdentificeerd die verband houden met belangrijke eigenschappen, waaronder een regio op chromosoom 6A die de stevigheid van de vrucht beïnvloedt.

Onderzoekers van het Ifapa hebben ontdekt dat dit effect gerelateerd is aan de expressie van een gen genaamd FaPG1, dat deze stevigheid regelt. Op basis van deze ontdekking hebben ze een moleculaire marker kunnen ontwikkelen waarmee ze efficiënter stevigere aardbeirassen kunnen selecteren.

Het creëren van nieuwe aardbeirassen is een lang en complex proces, omdat talloze eigenschappen met betrekking tot zowel de teelt als de vruchtkwaliteit moeten worden verbeterd. Dankzij de vooruitgang in de genetica is het echter mogelijk om instrumenten zoals DNA-markers te gebruiken om specifieke eigenschappen te identificeren en de ontwikkeling van nieuwe verbeterde rassen te versnellen, en traditionele methoden die alleen gebaseerd zijn op directe observatie van de planten achter zich te laten.

De resultaten van deze studie, een werk dat medegefinancierd werd door het Staatsagentschap voor Onderzoek, het ministerie van Wetenschap, Innovatie en Universiteiten en met Europese EFRO-middelen, zijn gepubliceerd in het artikel Genome-wide association studies in a diverse strawberry collection reveil loci controlling agronomic and fruit quality traits in het decembernummer van het wetenschappelijke tijdschrift The Plant Genome, dat online beschikbaar is via deze link.

Voor meer informatie:
Junta de Andalucía
www.juntadeandalucia.es