Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ook nieuwe komkommerspecialisten BASF | Nunhems weten: “Upstage doet het eigenlijk altijd goed”

Tholen - Het is half december. Bij komkommertelers met belichting is de oogst bezig, of gaat de oogst eerdaags starten. Telers zonder belichting maken zich op voor hun seizoen, hebben geplant of gaan dat nog doen. De raskeuzes zijn in alle gevallen wel gemaakt.

Voor Jaëlle Kuijpers en Rick Smulders, allebei Sales specialist komkommer bij veredelingsbedrijf BASF | Nunhems, betekent het dat ze alweer verder vooruitkijken, naar zomer, najaar en winter 2025. En naar het moment dat de kassen bij telers weer groen kleuren. Rick: "Daar kijken we echt naar uit. Het is altijd leuker om in een kas te komen waar een mooi gewas staat te groeien."

Jaëlle knikt. Net als Rick is ze vrij nieuw in het vak. Allebei gaan ze op voor hun eerste voorjaar in hun nieuwe rol. Rick heeft er al een jaartje opzitten bij het veredelingsbedrijf. Hij was hiervoor Trial Technician voor komkommer. Jaëlle begon in september, en kwam over uit de AGF-handel. "Daar had ik ook contact met telers, maar mijn focus lag er vooral op het contact met de retail. In deze rol ben ik bezig met de teelt."


Jaëlle Kuijpers en Rick Smulders

Praktijk van de teler
Ervaring met de praktijk van de teler hebben Rick en Jaëlle allebei. Rick studeerde aan de HAS, Bedrijfskunde en agri-foodbusiness, en kent het telersvak van huis uit. Zijn ouders hebben een tomatenteeltbedrijf. Jaëlle studeerde Food&Business in Nijmegen, aan de HAN, en als bijbaan 'deed ze van alles', van werken in de komkommers tot aan prei poten. Rick: "Maar nu gaan we specifiek met de telers op de inhoud in. Wij werken er hard aan om die kennis te verdiepen."

Dit najaar volgden beide nieuwkomers in het komkommervak een cursus Greenhouse Management Hightech Cultivation bij Delphy. Jaëlle: "We leren elke dag. Dat is leuk." Gevraagd naar wat ze direct mee kan nemen uit de cursus naar haar werk in de praktijk, antwoordt ze: "Het stuk over belichting. Met de kennis die ik op heb gedaan, kan ik nu meer specifieke vragen stellen. Ik snap het plaatje, ook economisch, beter en weet nu beter welke van onze rassen aansluiten bij de praktijk van de teler."

Voor zowel Jaëlle en Rick geldt dat ze op bezoek bij de teler geen teeltadviseur zijn. Rick: "Een teeltadviseur hebben telers vaak al. Wij zijn eerlijk over wat we weten, en wat niet. Zelf heb ik veel geleerd over plantfysiologie tijdens de cursus."

Meeldauw-resistentie
De rassenkeuzes voor het komende voorjaar zijn al gemaakt. Er staat weer veel Upstage in de voorjaarsteelt. Rick: "Dat ras doet het al jaren goed. Dat verkoopt wel makkelijker. De cijfers spreken voor zich. Waar andere rassen tijdens het donkere voorjaar last hadden van broeikoppen, was dat bij Upstage niet zo." Vanuit thuisbasis Oirschot bezoekt Rick momenteel twee keer per week de locatie van BASF | Nunhems in 's-Gravenzande. Daar blijft hij de ontwikkeling van nieuwe rassen volgen. Daarnaast is hij ook veel 'in het Westen' te vinden bij telers, naast zijn bezoeken aan telers in Noord-Nederland.

Jaëlle neemt dan weer de regio's Limburg en Oost-Brabant en ook België voor haar rekening. Dit najaar was haar eerste uitdaging om bij telers trial 2-rassen aan de man te brengen. Op die manier kunnen de verkopers bij telers die niet met een van de Nunhems-rassen als hoofdras telen laten zien wat het veredelingsbedrijf te bieden heeft. Na een uitdagend, donker voorjaar afgelopen jaar ligt de focus extra op meeldauw. "Voor de voorjaarsteelten is virusresistentie iets minder belangrijk dan voor zomerrassen, maar meeldauwresistentie willen we wel in al onze rassen hebben." Rick vult aan: "De onbelichte voorjaarsteelt is moeilijk, vooral met schimmels. Het is hier belangrijk een weerbare plant te telen die krachtig is."

Upstage

Nieuwe rassen voor test in praktijk
Voor de voorjaarsteelt van 2025 heeft het veredelingsbedrijf twee nieuwe rassen in trial 2, één voor de onbelichte teelt traditioneel en één voor de hogedraadteelt, onbelicht. Rick: "En ook voor de zomer hebben we nieuwe rassen. Twee voor de traditionele teelt en één voor hogedraad. Deze rassen willen we op grotere schaal gaan testen."

Vanuit zijn vorige rol weet hij hoe het rassenselectieproces werkt. Voor de belichte teelt was er deze winter geen trial 2-ras. "We selecteren streng. Een ras moet echt goed zijn. Ik merk gelukkig dat als wij telers spreken, ze aangeven dat ze 'een trial 2-ras van Nunhems vaak durven te zetten, omdat die rassen altijd wel goed zijn.'"

Van tomaat naar komkommer
De afgelopen jaren stapten er heel wat telers in de komkommerteelt in, onder meer vanuit tomaat. Voor komend jaar voorzien Jaëlle en Rick weinig 'nieuwe telers'. Rick: "De meeste beweging zit bij tomatentelers die opschalen in komkommer. Zij bekijken de afzetmogelijkheden, en stemmen daarop hun areaal komkommer af." Het is daarom ook dat Rick vooral hier groei in areaal verwacht.


Jaëlle en Rick samen in afdeling 6 van de demokas in 's-Gravenzande. Bekijk hier een korte video.

Nieuwe generatie
In hun contact met telers komen de komkommerspecialisten zowel oudere, zeer ervaren telers tegen als jongere ondernemers. Jaëlle: "Op bezoek bij ervaren telers probeer ik vooral goed te luisteren naar hoe zij hun vak uitvoeren. Daar kan ik van leren. Ondertussen leer ik onze rassen steeds beter kennen, en kan ik telers daarover goed informeren."

Rick, die uit een telersgezin komt, ziet onder meer in de regio rond Delfgauw ook diverse jonge ondernemers die toekomst zien in de komkommerteelt. "Omdat we het thuis ook over de bedrijfsopvolging hebben gehad, kan ik daar goed met hen over spreken. Het is leuk om met zoveel verschillende mensen te werken."

Vraagbaak
Voordat het nieuwe seizoen echt losbarst, hebben Jaëlle en Rick nog even de tijd om alle nieuwe informatie over rassen tot zich te nemen. In afdeling 6 in de kas in 's-Gravenzande staan weer heel veel nieuwe rassen. Overigens niet alleen voor Nederland en België, maar bijvoorbeeld ook voor Finland, Canada en Frankrijk.

Een verandering ten opzichte van de vorige teelt is dat er met minder micromollen wordt geteeld. Rick legt uit dat hierdoor het stuksdoel ook naar beneden is bijgesteld. In oktober is geplant en de teelt loopt tot februari. "Het is een echte winterteelt, maar wel eentje die dichter bij de markt staat. Vandaar dat we nu met 260 micromol telen."

De nieuwe teelt levert weer veel waardevolle data op, waarvan de komkommerspecialisten tijdens hun werk in het veld ook dankbaar gebruik maken. "Wij weten nog niet alles, en daarom is het fijn dat we met vragen bijvoorbeeld met onze productspecialist komkommer, Marijn Stolze kunnen overleggen als dat nodig is", geeft Jaëlle aan. "Hij is verantwoordelijk voor alle trials, kent onze rassen en heeft veel data. Met die data, ook uit de praktijk bij andere telers, kan ik onderbouwing leveren bij vragen van telers die ik bezoek. Dat is fijn en geeft telers vertrouwen."

Voor meer informatie:
Jaëlle Kuijpers
Rick Smulders
BASF | Nunhems
[email protected]
Jaëlle: 06-42449393
[email protected]
Rick: 06-141175803
www.nunhems.nl