Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tuinbouw Jongeren Westland op kennisreis naar Portugal

Op woensdagnacht 2 oktober vertrok een groep van 27 jongeren van Tuinbouw Jongeren Westland (TJW) voor een kennisreis naar Portugal onder leiding van Meghan Lagerwerf, Jim Schoenmaker en Rick van Schie vanuit het bestuur. De groep vloog om 05:50 uur vanaf Amsterdam naar Faro, waar de kennismaking met de Portugese tuinbouwsector van start ging.

Bedrijfsbezoeken
De eerste stop was Citrina, een Brits familiebedrijf dat sinds 1980 in Portugal actief is met ondertussen 30 hectare aan citrusplanten. Hier kregen de deelnemers een rondleiding over het bedrijf. De bedrijfsprocessen die variëren van het kiemen en enten tot de afkweek van de planten. De onderneming onderscheidt zich door de teelt van een compacte plant in de potmaat 12 en de introductie van nieuwe rassen. Vanwege de matige waterkwaliteit in de omgeving maken zij gebruik van omgekeerde osmose. De afzet van meer dan 99% van de planten gaat via hun locatie in Aalsmeer, vanwege de goede distributiemogelijkheden. Hier zit ook het verkoopteam gevestigd.

Na een lunch met Portugese specialiteiten vertrok de groep naar Buijnink International, een familiebedrijf dat zich heeft ontwikkeld van 9 naar 300 hectare eucalyptus. De onderneming zet in op uitbreiding met nog eens 300 hectare. Door de steeds hogere tarieven en kritische beschikbaarheid van water uit het stuwmeer die de hele omliggende regio van zoet water voorziet, wordt door de familie geïnvesteerd in grote waterbassins, om hiermee een eigen zekerheid in te bouwen met water beschikbaarheid. In de periodes van droogte worden sierteelttelers als 1 van de eerste beperkt in de waterbeschikbaarheid uit het stuwmeer met de huidige wet en regelgeving.

Een gevarieerd programma
Dag 2 werd gestart met een bezoek aan de Portugese vestiging van AltaNova, dat onder andere Mandevilla & Heidebrem teelt. Hier werd gebruikt gemaakt van een lokale reststroom namelijk granulaat van olijfpitten voor het stoken van de bio kachel.

Vervolgens bezocht de groep Amigo Plant, gespecialiseerd in succulenten, waar zij werden meegenomen in de teelt van vetplanten. Het klimaat in dit gebied is gunstig voor de kweek van deze producten. De vestiging zit op minder dan een kilometer van de Atlantische Oceaan waardoor het nachts afkoelt dit zorgt ervoor dat de succulenten afgehard worden.

De volgende bestemming was Frestia, waar de groep werd verwelkomd door 2 van de Nederlandse eigenaren van het bedrijf. Met een moderne kas van 19 hectare voor snackpaprika's en mini-cherrytomaten, behoort Frestia tot de modernste tuinbouwproducenten van Zuid-Europa. Uitdagingen zoals arbeidsmigratie en waterbeheer kwamen tijdens de presentatie aan bod. De dag werd afgesloten met een diner in een nabijgelegen restaurant.

Afronding van de reis
De laatste dag begon met een bezoek aan Florensis, waar de productie van onbewortelde Calibrachoa's en Sedum stekken centraal staan. Door importbeperkingen van de EU worden de Calibrachoa's niet in Afrika opgekweekt waar Florensis ook zit gevestigd maar in Portugal.

Het programma vervolgde bij Hortensiaspecialist Sjaak van Schie B.V., met een rondleiding door de kassen, buitenveld en de in 2021 aangelegde koelcel van bijna een hectare groot. Het bedrijf is ook in Nederland gevestigd. De primaire reden voor de vestiging hier heeft echter niet met regelgeving van doen, maar simpelweg met de zon. Dankzij het Mediterraanse klimaat kan de levering van planten verder over het jaar uitgespreid worden, zozeer zelfs, dat een jaarrond levering mogelijk is.

De reis eindigde met een culturele fietstour door Lissabon, waarna de groep terugkeerde naar het Westland. Het was een inspirerende en leerzame ervaring voor alle deelnemers, waarbij zij nieuwe inzichten hebben opgedaan in de internationale tuinbouw.

TJW organiseert voor het eerst in jaren een buitenlandexcursie. Waar de volgende reis naartoe gaat, dat weten ze nog niet, maar dat er een vervolg komt ligt voor de hand geeft Jim aan. "Een reis organiseren zoals dit vergt een lange voorbereiding, maar de leuke reacties van de leden en de positieve feedback van de bedrijven na de bezoeken geeft energie om verder te denken over een bestemming voor 2025. Op de terugweg werd in elk geval al druk gespeculeerd over de bestemming van de volgende reis."

Ook Tuinbouw Jongeren Oostland maakte recent een reis, naar Denemarken. Lees hier hun verslag terug.

Voor meer informatie:
Tuinbouw Jongeren Westland
www.tuinbouwjongeren.nl/

Publicatiedatum: