Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tuinbouwsector in Zimbabwe staat voor uitdagingen door valutaregeling

In Zimbabwe heeft de eis dat exporteurs 25% van hun dollarinkomsten moeten omzetten in de lokale valuta, invloed op de opleving van de tuinbouwsector. Dit komt na een periode van achteruitgang na hervormingen twintig jaar geleden. Het land is bezig met het herstel van de tuinbouwexport, die in 1999 een hoogtepunt van $140 miljoen bereikte, maar werd verstoord door het in beslag nemen van land op initiatief van de voormalige president Robert Mugabe. Recente investeringen hebben geleid tot een opleving van de export, die nu meer dan 100 miljoen dollar per jaar bedraagt, met een opmerkelijke toename van de vraag naar producten als blauwe bessen en macadamianoten.

De Horticultural Development Council (HDC) in Zimbabwe wijst er echter op dat de groei wordt geremd door bepaalde beleidsmaatregelen, waaronder de wisselkoers en hoge leenkosten. Exporteurs moeten 25% van hun buitenlandse inkomsten inwisselen tegen een officiƫle koers die als overgewaardeerd wordt beschouwd, wat leidt tot financiƫle verliezen in vergelijking met de koersen op de zwarte markt. Ondanks de herinvoering van lokale valuta in 2019, nadat de munt in 2009 werd afgeschaft vanwege hyperinflatie, blijft Zimbabwe voornamelijk de Amerikaanse dollar gebruiken voor formele transacties, wat leidt tot instabiliteit in de waarde van de lokale valuta.

Linda Nielsen, CEO van de HDC, benadrukte de negatieve effecten van dit beleid op de kosten en het concurrentievermogen van de sector. Ze pleitte ervoor dat de regering telers belastingvoordelen biedt om de groei te ondersteunen en de ambitieuze exportdoelstelling van $1 miljard in 2030 te halen. Nielsen benadrukte het potentieel van Zimbabwe op de wereldwijde markt voor blauwe bessen, maar waarschuwde dat ongunstig economisch beleid de mogelijkheid van het land om deze kans te benutten, zou kunnen belemmeren.

Bron: Reuters

Publicatiedatum: