Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Combi aardbeiplanten en chrysanten levert uitdagend arbeidsvraagstuk op

Wouter David werkt samen met vriendin Liza en zijn ouders Johan en Karoline elke dag aan een bloeiende toekomst voor hun chrysanten- en aardbeiplantenbedrijf Dataflor in Beselare (Zonnebeke). Het bedrijf combineert ze de teelt van chrysanten en de productie van chrysantenstekken voor andere telers met de teelt van aardbeiplanten voor particulieren en professionelen. Drie pijlers onder één bedrijf dus, vertelt Wouter bij Boerenbond.

Wouter op Trade Fair 2024 in Rijswijk

"Toen vroeger de nadruk nog meer op chrysanten lag, waren er wel eens rustigere, 'dode' periodes. Dat is nu helemaal voorbij. We hebben vijf vaste medewerkers in dienstverband, maar doen ook veel beroep op seizoenarbeiders en jobstudenten." Zowat alle personeelsleden komen uit Polen. Het vinden van personeel dat verantwoordelijkheid kan dragen is een achilleshiel. "Zeg maar stilaan een ramp", omschrijft Wouter het in gesprek met Boerenbond.

In het voorjaar is men druk bezig met het klaarmaken van aardbeiplantjes voor de particuliere markt. Dat overlapt voor een stuk met het stekken van de chrysanten in mei. In juni worden de chrysanten ingepot en buitengezet. "In juli is het alle hens aan dek voor het stek snijden en bewortelen van aardbeiplantjes. Dit jaar hadden we op het piekmoment hiervoor 22 seizoenarbeiders in dienst. Dat snijden en bewortelen loopt tot halfweg augustus, waarna de eerste chrysanten klaargemaakt worden, met een piek eind oktober. Daarna worden de aardbeiplantjes gekuist en in frigo's/vriezers geplaatst. Eind december halen we die er weer uit om in te potten en op te zetten richting het voorjaar."

Voor een toekomstproof bedrijf wil men graag het arbeidsvraagstuk oplossen. In een nieuwe kas is daarom ook volop geautomatiseerd. Lees hier hoe bij Boerenbond.

Publicatiedatum: