Tholen - Hoewel het weer het nog niet laat zien, gaan we alweer richting de laatste weken van de zomer. Ondanks dat hij het 'zomerkoninkje' wordt genoemd, betekent dit uiteraard niet het einde van de aardbeiproducties, maar het is momenteel na de zomer wel weer wachten op de grotere aanvoer, zo legt Michiel Vermeiren van Coöperatie Hoogstraten uit. "Een combinatie van omschakeling naar doordragers en een latere opplanting door het weer zorgt ervoor dat we momenteel kijken naar lagere volumes, maar vanaf de tweede helft van september zullen de volumes langzaam weer toenemen."
Het is voor de coöperatie en haar telers een uitdagende zomer geweest, maar wel een die weer compleet anders was dan verleden jaar. "Dat is in het fruit natuurlijk altijd wel zo", aldus Michiel. "We zijn afhankelijk van het weer en we hebben veel schommelingen gezien. In het voorjaar was het nat en donker, waarna het weer wat rustiger werd. De warmte die vervolgens in juli om de hoek kwam kijken, heeft voor een bepaalde aanvoerpiek gezorgd op het einde van juli en begin augustus. Toen zagen we in sommige weken wel drie keer meer volume ten opzichte van vorig jaar. Destijds zaten we natuurlijk met een tekort door de hittegolven in juni, maar nu was het volledig andersom. Dat had ook zijn gevolgen voor de prijzen gedurende een aantal weken."
"Voor de meeste producten in ons fruitassortiment is het echter een tamelijk goede zomer geweest", vervolgt hij. "Het is altijd afwachten hoe het gaat lopen qua producties, maar al met al heeft iedereen het best druk gehad. Dit was zeker bij onze aardbeitelers het geval omdat door de warmte de oogstpieken samenvielen met het stekken, wat wel even goed gemanaged moest worden. Specifiek in de vollegrondsteelt hebben we heel wat minder kilo's gezien door een combinatie van de krimp in areaal en het weer."
Geen boost Olympische Spelen
Aan de andere kant is de vraag er, zo stelt Michiel, wel degelijk geweest. "Je ziet dat de consumptie in het binnenland altijd wat terugvalt in de zomer. Daarnaast merken we dat het vanaf midden juli in heel Europa vakantie is, maar zo lang de temperaturen goed zijn, blijft de vraag naar aardbeien altijd wel aanwezig. Alleen het effect van de Olympische Spelen waar iedereen over sprak, hebben wij niet echt gezien. Frankrijk was logistiek moeilijk te bereiken, zeker in Parijs. Bovendien waren veel mensen de stad ontvlucht, dus van een boost was zeker geen sprake."
"Bovendien kwam tegen die tijd het andere fruit volop in productie, waardoor de aardbeien al snel een trapje lager in de winkelschappen liggen ten opzichte van het steenfruit en dergelijke. We hebben wel wat dingen samen zien komen, waardoor het dus eind juli/begin augustus wat stilviel, terwijl de volumes juist omhoog schoten. Dit was bij ons zo, maar zagen we ook in omliggende productiegebieden waardoor de prijsvorming terugviel. Gelukkig zitten we inmiddels weer op een mooi prijsniveau."
Tussen twee productiegolven
Momenteel is er dus een stuk lagere aanvoer, waardoor het wachten is op de tweede helft van september. "Met de hitte die we gehad hebben, is ook de productie van de zomerteelten versneld. Daardoor zijn we op het moment aan het wachten op de laatste volumes van stellingteelten en de opstart van de najaarsteelten, die doorgaans ook wat later opgeplant zijn doordat het te warm was. Daarnaast zijn veel van onze telers ook deels overgeschakeld op doordragende variëteiten. Daar zien we dat de meeste nu tussen twee productiegolven in zitten en is het ook nog maar de vraag hoeveel productie hier nog van zal komen als het weer wat kouder wordt en de dagen minder lang zijn. De combinatie van de twee zorgt dat we in deze weken even met een lagere aanvoer zitten en dus hogere prijzen."
Angst voor gaten in aanvoer in het najaar, zoals vorig jaar, heeft Michiel overigens niet. "Onder andere doordat we hebben gezien hoe het vorig jaar is gegaan, is de aanplant wat later gebeurd, dus we verwachten de productiepiek van ons glasareaal van het najaar pas halverwege oktober. Als er geen gekke dingen met het weer gebeuren, en dat lijkt er niet op, zullen we tot het einde van het jaar prima volumes krijgen. Toch alleszins meer dan verleden jaar."
Blauwe bessen/frambozen/bramen
Naast aardbeien, wat de grootste productgroep van Coöperatie Hoogstraten is, is ook het andere zachtfruit gedurende de zomermaanden een veelgevraagd product. "Het blauwe bessenseizoen zit er bijna op. Daar gaan we nog een week of twee mee door en dan zal het gedaan zijn. Al met al is het prima seizoen geweest. We hebben zo'n 80 ton product binnengekregen. Normaal gesproken ligt dit volume wel iets hoger, maar door het natte en donkere voorjaar was de zetting en de afrijping anders."
"We proberen ons te onderscheiden van het importverhaal door in te zetten op duurzaamheid en kwaliteit, vooral in de lokale en binnenlandse markt. Wij zitten qua productie vooral met Nederland, Duitsland en Oost-Europa tegelijk op de markt, maar we hebben verschillende partners in de binnenlandse retail die lokaal product willen ondersteunen en omdat we niet zo veel volume hebben, kunnen we dat mooi wegzetten. Het moment nadert dat de eerste volumes uit Peru gaan komen, maar we merken toch wel een tekort aan blauwe bessen, dus ik denk dat we het seizoen mooi kunnen afronden."
"Ook naar frambozen en bramen is de vraag altijd goed geweest deze zomer", vervolgt hij. "De buitenteelten die we daarin hebben, hebben een mooie productie kunnen leveren. We merkten dat er op andere plekken door de hitte wat gaten waren in aanvoer, maar omdat onze producties net iets anders piekten, konden we mooi in de gaten springen met goede prijzen tot gevolg", besluit Michiel.
Voor meer informatie:
Michiel Vermeiren
Coöperatie Hoogstraten
Loenhoutseweg 59
2320 Hoogstraten, België
Tel.: +32 33 40 02 11
[email protected]
www.hoogstraten.eu