Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Rectificatie: Slateelt en zachtfruit vooraan bij watertekort

De nieuwe regels voor het onttrekken van oppervlaktewater zijn nu definitief vastgesteld door het dagelijks bestuur van Waterschap Limburg, meldt het LLTB. De reden voor de wijzigingen zijn de ervaringen uit de langdurige droogteperioden in de afgelopen jaren.

Update 27-8-2024: In een maandag 26 augustus van het LLTB overgenomen bericht stond een fout. De lijst met niet-kapitaalintensieve gewassen en kapitaalintensieve gewassen was per abuis omgedraaid. De kop boven ons artikel klopte hierdoor ook niet. Slateelt en zachtfruit staan WEL vooraan bij watertekort, als als kapitaalintensief geclassificeerde gewassen.

Eerder werd de ontwerpbesluittekst gepubliceerd waarop tot en met 16 juli een zienswijze ingediend kon worden. Er kwamen geen reacties op de nieuwe ontwerpregels.

Het waterschap constateert de afgelopen jaren bij droge periodes meer droogval van beken. Ook vindt ze zelf niet alle regels even duidelijk. De wijzigingen houden in dat beken met groot risico op droogval en ook hogere ecologische waarden een onttrekkingsverbod krijgen van 1 april tot 1 oktober. Beken die juist een heel laag risico kennen op droogval (bijvoorbeeld de Roer), worden pas later meegenomen in onttrekkingsverboden.

Er was de afgelopen jaren tijdens droogteperioden regelmatig discussie in het veld over de vraag of een teelt kapitaalintensief is of niet. Kapitaalintensieve teelten mogen namelijk langer beregend worden. In de nieuwe regelgeving is een verdeling gemaakt op basis van saldoberekeningen van de Wageningen Universiteit. Het waterschap maakt onderscheid tussen twee klassen:

  • Niet kapitaalintensief (Saldi lager dan €10.000 euro per hectare);
  • Kapitaalintensief (Saldi hoger dan €10.000 euro per hectare).

Op basis hiervan is een lijst samengesteld. De saldi worden elke drie jaar geactualiseerd, zodat ook rekening gehouden wordt met marktontwikkelingen.

Nieuw schema classificatie gewassen bij watertekort, via LLTB. Update 27 augustus 2024

Overige wijzigingen
Naast genoemde hoofdwijzigingen zijn er kleine wijzigingen in meetmethode aangebracht. Bijvoorbeeld om te bepalen wanneer een onttrekkingsverbod in werking treedt. Met de wijzigingen wil het waterschap beter inspelen op het veranderend klimaat en het risico op langdurige droogval van beken beperken. Aan de andere kant wil ze het schaarse water op een eerlijke manier verdelen en daarbij de kapitaalintensieve teelten, zoals boom- of fruitteelt langer gebruik laten maken van het nog beschikbare water in de beken.

Bron: LLTB / Waterschap Limburg

Publicatiedatum: