Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Is je kas wel écht gesloten?

"Ik dacht dat mijn systeem gesloten was en dat het niet terecht kon komen in het oppervlaktewater", schijnt de teler die het nieuws haalde met een illegale lozing te hebben gezegd. We citeren uit een column van Jacco Vooijs van Glastuinbouw Westland in Het Hele Westland. Hij hamert daar nog maar eens op het gevaar van imagoschade voor de hele sector door dit soort akkefietjes én op het belang om te zorgen dat een kas niet lekt.

"Nu investeren wij gezamenlijk in watercoaches om ondernemers te helpen alle waterstromen in kaart te brengen. Maar wat blijkt, niet iedereen staat hiervoor open, omdat zij overtuigd zijn dat hun kas gesloten is. Dat is goed dat jij dit zegt als ondernemer, maar bewijs mij dan maar dat dit zo is. Laat door middel van metingen in en om jouw kas zien dat jouw kas inderdaad gesloten is." De tijd van meten is weten is wat hem betreft aangebroken, want anders verpest een illegale lozing al het net weer opgebouwde krediet met positieve publieksevenementen zoals het Varend Corso en recenter nog de Tour de France Femmes in de regio.

Op de afgelopen maand gehouden Waterdag ging het ook over voorkomen van lekkages. Telers kregen tal van praktijktips aangereikt. Telers zelf kunnen ook al veel doen, mits ze zich bewust zijn van de mogelijke lekrisico's. Jim van Ruijven besprak op de Waterdag een hele lijst. Wat in de toekomst kan helpen is dat vanuit Glastuinbouw Nederland overleg gevoerd wordt met HortiQ, bekend van de certificering voor techniekbedrijven. Extra technische veiligheidsvoorzieningen automatisch opnemen in installaties zou waterlekkages nog verder moeten kunnen voorkomen. De lijst van Jim is in deze presentatie te vinden, samen met ook een lijstje aandachtspunten door Guus Meis van Glastuinbouw Nederland.

Publicatiedatum: