Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tomatentekort in Israël, versoepeling importregels

Israël kampt met een ernstig tekort aan tomaten. Daarom heeft het ministerie van Landbouw in het land op 13 augustus een quotum voor rechtenvrije import van 5.000 ton in de komende twee maanden goedgekeurd.

Stijgende tomatenprijzen
De tomatenprijzen in supermarkten zijn gestegen tot €2,21-2,45 per kilo en tomaten van klasse 1 kwaliteit op de groothandelsmarkt kosten nu €3,70 per kilo. Consumenten melden ook een slechte kwaliteit in sommige winkels waar tomaten die normaal gesproken bestemd zijn voor industriële verwerking nu worden verkocht vanwege het tekort. Volgens schattingen is het aanbod op de lokale markt met 40% gedaald ten opzichte van vorig jaar.

Ondanks de nieuwe importquota waarschuwen importeurs dat de prijzen misschien niet veel zullen dalen. Het importeren van groenten uit Europa is veel duurder dan van traditionele leveranciers zoals Turkije en Jordanië. Transportkosten uit landen als Italië, Spanje en Nederland zijn hoger en import uit Cyprus en Polen wordt overwogen.

Transport door lucht
Ilan Shefa, mede-eigenaar van Bikurei-Sade, verklaart dat tomaten uit Nederland door de lucht vervoerd moeten worden vanwege hun korte houdbaarheid wat de kosten voor de consument nog verder opdrijft. "Verschepen over zee duurt ongeveer twee weken te lang voor verse tomaten", legde Shefa uit, die twijfels uitte over luchttransport als oplossing. Veel luchtvaartmaatschappijen hebben namelijk hun vluchten naar Israël geannuleerd.

Importeurs lobbyen ook bij het ministerie van landbouw om de import van tomaten uit Marokko en Egypte toe te staan waar de prijzen lager zijn. Deze landen zijn momenteel echter verboden vanwege de plaagbestrijding. Bikurei-Sade, een belangrijke leverancier van groenten en fruit aan het Israëlisch defensieleger, heeft toestemming gevraagd om tomaten uit Nederland te importeren. Het ministerie van Defensie eist echter van oudsher dat het leger alleen lokaal geproduceerde groenten gebruikt.

Bron: vesty.co.il

Publicatiedatum: