Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

HR-kansen bij de fusie bij Van Duijn De Jong Aubergines

Auberginetelers Van Duijn en De Jong zijn gefuseerd tot Van Duijn De Jong Aubergines. Een grootschalig innovatief en duurzaam glastuinbouwbedrijf met vier locaties in Nederland en ruim 60 jaar ervaring. Kasgroeit sprak met Leander van Schetsen (HR-adviseur) en Rob van Duijn (directielid) over HR-uitdagingen en -oplossingen binnen het bedrijf: een fusie in 2023, krapte op de arbeidsmarkt, het thuis laten voelen van internationale collega's, gebruik van WhatsApp om kennis en informatie te delen, en het belang van contact met collega's uit je netwerk.



Samen ben je sterker
"Wij geloven dat één plus één meer is dan twee" vertelt Rob van Duijn. Op 1 januari 2023 gingen Gebr. Van Duijn en Auberginekwekerij De Jong daarom samen verder onder de naam Van Duijn De Jong Aubergines. De twee bedrijven kennen elkaar al jaren en vullen elkaar met hun manier van werken goed aan. Door de fusie kunnen ze de kostprijs laag houden, maar óók de organisatie en het personeelsbeleid verder professionaliseren. "Voor onze medewerkers zijn er nu meer mogelijkheden voor ontwikkeling en doorgroeien binnen het bedrijf", zegt Leander.

Cultuur bewaken met ruimte voor lokale initiatieven
Uiteraard brengt de fusie veranderingen met zich mee, zoals een nieuwe rolverdeling en de behoefte aan heldere communicatie. Dit is extra belangrijk omdat een groot deel van het werknemersbestand bestaat uit internationale collega's. "Het is belangrijk om de cultuur te bewaken en tegelijkertijd ruimte te geven voor lokale initiatieven," zegt Rob. Leander geeft aan: "Dit fusieproces, waarbij we iedereen mee willen krijgen in de veranderingen zonder dat de overgang te abrupt is, vereist geduld en duidelijke communicatie om ervoor te zorgen dat alle locaties hun eigen karakter kunnen behouden terwijl ze zich aanpassen aan nieuwe structuren."

Krapte op de arbeidsmarkt
Het bedrijf werkt hard aan het creëren van een aantrekkelijke werkomgeving. Leander zegt: "De focus ligt op het binden en boeien van medewerkers, vooral met de toenemende krapte op de arbeidsmarkt. Het verbeteren van de werkomgeving, het aanbieden van opleidingen en het actief betrekken van medewerkers bij de organisatie zijn hierbij belangrijk."

Rob van Duijn, directielid: "Leren en ontwikkelen hoeft niet altijd iets groots te zijn, kleine initiatieven werken bij ons ook heel goed op de werkvloer. Wij gebruiken bijvoorbeeld WhatsApp om kennis met elkaar te delen bij het scouten van schadelijke insecten."

Leren en ontwikkelen op de werkvloer
De Jong Aubergines voert momenteel een pilot uit met 100% biologische gewasbescherming. Een vaste groep gewasverzorgers moet dit jaar naast hun reguliere taken ook veel scouten. Wanneer er een schadelijk insect wordt gesignaleerd, grijpen de telers onmiddellijk in met biologische methoden. Dit jaar zijn zij geïnstrueerd over waar ze op moeten letten, de telers hebben foto's laten zien, en een appgroep opgezet om informatie te delen. Hierdoor zijn ze uitgegroeid tot zes specialisten die elke plaag herkennen en precies weten wat er moet gebeuren. Ze slaan direct alarm wanneer ze iets opmerken. Dit is zeer toegankelijk en bevordert zowel leren als ontwikkelen. De Jong Aubergiens merkt dat de medewerkers het leuk vinden dat ze zich op deze manier ontwikkelen.

Internationale medewerkers en huisvesting
Ook internationale medewerkers en huisvesting blijven doorlopende uitdagingen voor het bedrijf. Het vinden van geschikte huisvesting voor deze medewerkers is een voortdurend proces. Leander benadrukt: "We hebben te maken met seizoenpieken en het is belangrijk om internationale medewerkers een thuis te bieden. Geschikte huisvesting vinden is altijd een uitdaging, vooral omdat de wetgeving continu verandert en we willen dat onze medewerkers zich thuis voelen."

Het bedrijf slaagt er steeds beter in om internationale medewerkers aan te nemen. Hierdoor kunnen deze medewerkers zelf een zorgverzekering afsluiten en huisvesting vinden. Dit helpt het bedrijf om een stabiele groep medewerkers op te bouwen en zorgt ervoor dat de internationale medewerkers zich thuis voelen.

Leander van Schetsen, HR-adviseur: "HR is vaak een eenmanspost binnen bedrijven, dus door elkaar in de regio op te zoeken en kennis uit te wisselen, kunnen we veel van elkaar leren."

Samenwerken in de regio
De uitdagingen en oplossingen waar Leander en Rob over vertellen rond de fusie, de arbeidsmarkt en internationale medewerkers zijn slechts enkele voorbeelden van de uitdagingen binnen de HR-wereld van de glastuinbouw. Deze en andere onderwerpen komen aan bod in de HR-netwerkbijeenkomsten van Kasgroeit en Glastuinbouw Nederland, waar Leander actief aan deelneemt. De HR-Netwerken zijn bedoeld om kennis en ervaringen in de regio te delen. Zo kunnen HR-professionals elkaar ontmoeten, van elkaar leren en elkaar inspireren.

Bron: Kasgroeit

Publicatiedatum: