Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Japanse vertical farms op jacht naar automatisering

"Japanse telers zoeken digitale ondersteuning, maar een belangrijke uitdaging is dat de meeste digitale hulpmiddelen uit het buitenland, zoals die uit Nederland, zijn afgestemd op de behoeften van Nederlandse telers. In Japan zijn de behoeften anders; we hebben niet dezelfde hightech oplossingen nodig als in Nederland. Digitale hulpmiddelen moeten worden aangepast aan de lokale omstandigheden, omdat elk gewas anders groeit. Daarom moeten telers vaak helemaal opnieuw beginnen met een tool die voor de internationale markt is ontworpen," zegt Aad van den Berg, CEO van Delphy Japan.

Operating Expense
"Klimaatverandering brengt ons meer uitdagingen dan ooit, maar we zijn erg hoopvol voor de toekomst," zei een deelnemer aan het NL Embassy seminar. Tijdens het evenement werden Japanse telers van kassen en vertical farms, leveranciers en onderzoeksorganisaties uitgenodigd om hun visie op de markt te delen. De belangrijkste thema's die steeds terugkwamen waren automatisering, het balanceren van Operating Expense (gelduitgaven) met productmarges en het gebruik van milieuvriendelijke energie.

Het werd duidelijk dat er behoefte is aan transparantie in data om de gegevensbeheersystemen te stimuleren die zullen helpen om een ecosysteem te creëren. Volgens sommigen is dat echter makkelijker gezegd dan gedaan. "Velen hebben het over fenotypering in de kas en autonoom kweken. Maar om autonoom te kunnen telen heb je eerst een nauwkeurige fenotypering van de gewassen nodig. Vaak zijn er wel gegevens over het klimaat, maar niet over het gewas. Om de autonome glastuinbouwsector te versnellen hebben we nauwkeurigere gewas- of fenotypesystemen nodig", vertelt Aad. Hij hamert daarom op het belang van gegevenstransparantie en het delen van gegevens omdat dit zal helpen om de beheersystemen te stimuleren en een ecosysteem voor de hele tuinbouwsector te creëren.


Het seminar op de Nederlandse ambassade van land- en tuinbouw in Japan

Harde nee
Op de vraag aan de deelnemers of AI de kas zou moeten overnemen kreeg Aad een harde nee te horen. Hij verduidelijkte toen: "Planten zullen hoe dan ook groeien, dus dat is niet de oplossing." In reactie op de vraag van Aad zei Laurens van Blueradix dat teeltmanagers nog niet vervangen kunnen worden door AI. "Maar de technologie zal de komende jaren nog beter worden gemaakt met AI, fenotypering en robotica. Tot nu toe hebben we nog steeds de teeltmanagers nodig."

Sven Duijvestijn van Artechno liet online de vermeerderingssystemen van het bedrijf zien. Die kunnen worden gebruikt als een aanvullend voordeel voor telers in de kas waarbij robuustere jonge planten worden vermeerderd die later in de kas kunnen worden geteeld. De lijn wordt geleverd als een complete oplossing, inclusief zaaien, verplanten, oogsten en verpakken. Er is interesse getoond in het VF+ systeem uit Japan van Artechno. De kans bestaat dat ze binnenkort de markt zullen aanboren.

Hygiënenormen
Opvallende verschillen die Eri ziet tussen Japanse vertical farms en andere zijn hygiëne en de teeltcapaciteit. "In Europa zijn de hygiënenormen niet hetzelfde. De hygiëneprocedures zijn veel strikter in Japan omdat dat een groot marketingargument is waar ze zich op richten: hygiëne, kant-en-klaar en zonder gewasbeschermingsmiddelen geteeld. Ook de teeltbedrijven worden in Japan echt gezien als fabrieken omdat ze uiteindelijk 'gewoon' bladgroen produceren."

Voor meer informatie:
Yuko Saito
Department for Agriculture, Netherlands Embassy
[email protected]

Publicatiedatum: