Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Met een weerbaar gewas klimaatstress op een laag niveau houden

Hittestress, droogtestress, lichtstress, voedingsstress: allemaal vormen van stress die invloed hebben op de ontwikkeling en groei van een plant. Een klein beetje stress is goed en zorgt ervoor dat een plant z'n eigen afweersystemen inschakelt; de plant wordt weerbaarder en sterker. Maar óók verdedigingsmechanismen kennen hun grens! Overschrijding ervan legt bijvoorbeeld de fotosynthese stil, beschadigt voor de groei noodzakelijke eiwitten of zorgt voor een gevaarlijke disbalans binnen het interne vochtcircuit van een plant.

Met de warmte van de afgelopen paar weken is de weerbaarheid van uw gewassen veelvuldig getest en moest u alle zeilen bijzetten het stressniveau tot aanvaardbare proporties terug te brengen. Ongetwijfeld heeft dit ook wat groei en productie gekost.

Gevolgen diverse soorten stress
Gewassen houden van een gelijkmatige groei. Veel plantprocessen hebben echter een nauwe relatie met de temperatuur, waardoor de gelijkmatigheid varieert. Hoe warmer het is, hoe sneller deze processen verlopen totdat een bepaald maximum wordt bereikt. Daarnaast is er een reële kans op gewasschade door bijvoorbeeld het volledig stilvallen van de fotosynthese, het kapotgaan van eiwitten en enzymen en te hoge planttemperaturen vanwege een afgeremde verdamping. Duurt de maximum stresssituatie te lang, dan ondervindt uw gewas blijvende schade.

Een weerbaarder gewas kan beter en langer met een stresssituatie omgaan, maar heeft voor maximale ontwikkeling en productie óók het liefst een zo gelijkmatig mogelijke groei. Streef daarom naar een teeltsituatie met zo weinig mogelijk stress door opbouw van weerbaarheid en probeer stresspieken zo veel mogelijk af te vlakken. Leo Hoogeveen van PlantoSys ziet dat meststoffen en biostimulanten helpen. "De natuur laat zich niet leiden, maar in onze visie zijn er wel méér mogelijkheden om hoge stressniveaus af te vlakken. ArgicinPlus is er een van. Het helpt bij meerdere vormen van plantenstress."

Voor meer informatie:
Leo Hoogeveen
PlantoSys
Aalsvoort 105
7241 MB Lochem
Tel: +31 (0)6 57 18 34 89
[email protected]
www.plantosys.com

Publicatiedatum: