Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Gasprijs daalt door zorgen om Amerikaanse recessie

De Europese gasprijs ging maandag omlaag, ondanks de oplopende spanningen in het Midden-Oosten. De vrees dat de Verenigde Staten, de grootste economie ter wereld, afstevenen op een recessie, wakkerde de zorgen aan over een afnemende vraag naar de brandstof. Bij een economische neergang zullen bedrijven mogelijk hun productie terugschroeven en minder energie verbruiken.

Op de gasbeurs in Amsterdam zakte de prijs met ruim drie procent tot 35,50 euro per megawattuur. De gasprijs blijft daarmee wel op een hoog niveau voor de zomerperiode. Vorige week steeg de gasprijs nog met 13 procent door de vrees voor een aanval van Iran en Hezbollah op Israël, als vergelding voor de Israëlische acties waarbij kopstukken van Hamas en Hezbollah werden gedood. De leveringen van gas uit de regio zouden daardoor verstoord kunnen worden.

Russisch gas
Er duiken echter ook signalen op dat het grote Arctic LNG 2-project van het Russische gasbedrijf Novatek operationeel lijkt te zijn. Eerder werd nog gemeld dat Novatek de productie van het project had opgeschort door de westerse sancties en een tekort aan schepen om het gas te vervoeren. Novatek had gehoopt om in het eerste kwartaal van dit jaar met leveringen te beginnen. De plannen liepen vertraging op door de westerse sancties, die vorig jaar werden ingevoerd door de Russische oorlog in Oekraïne.

Uit satellietbeelden blijkt echter dat vorige week een groot schip is aangemeerd bij de installatie van vloeibaar gemaakt aardgas (lng), dat uit het Utrenneyeveld op het schiereiland Gyda wordt gehaald. De transponder van het schip wijst echter naar een andere locatie. Dat betekent waarschijnlijk dat het gaat om een tanker uit de zogenoemde 'donkere vloot' van zeeschepen die gesanctioneerde lng, ruwe olie en olieproducten vervoeren.

Lees bij Powerhouse meer over de energiemarkt.

Bron: BNR

Publicatiedatum: